Klagomål om Norrköpings kommuns utredningsmetoder för ekonomiskt bistånd har kommit in till JO. Kommunens utredningsmetoder i form av observationer av enskilda, hur observationerna har dokumenterats och hur detta förhåller sig till grundläggande bestämmelser om skydd för den enskildas integritet och privatliv har därför granskats.
Observationerna har gjorts i syfte att hitta underlag för misstankar om att en biståndstagare lämnat oriktiga uppgifter. De enskilda har inte informerats om utredningsmetoderna. Granskningen ger uttryck för att enskildas levnadsmönster har dokumenterats på ett detaljrikt sätt. Metoderna har saknat stöd i lag.
JO uttalar att denna övervakning och kartläggning av enskilda har varit i sådan art att och omfattning att det är fråga om betydande intrång i den personliga integriteten som garanteras i regeringsformen. De enskildas rätt till skydd för privatlivet i artikel 8 Europakonventionen har även det kränkts.
Därtill uttrycker sig JO tveksam till om personuppgiftsbehandlingen skett i enlighet med dataskyddsregleringen kräver. För vidare utredning av detta kontaktas Integritetsskyddsmyndigheten.
Sista fråga för JO var om bestämmelserna i offentlighets- och sekretesslagen har följts gällande hantering av uppgifter om enskilda. I brist på tillräcklig information kan inte JO uttala sig i denna del men vill ändå betona vikten av att göra noggranna överväganden av sekretessaspekterna innan uppgifter lämnas från en nämnd till en annan.
Utredningsmetoderna som Norrköpings kommun använt har stått i strid med det grundlagsfästa skyddet för den personliga integriteten och rätten till privatliv.
Avslutningsvis uttrycker JO att beslut om ekonomiskt bistånd i och för sig ska vila på korrekt underlag men det innebär inte att den enskildes grundläggande rättigheter ska åsidosättas.
JO riktar mot denna bakgrund allvarlig kritik mot kommunstyrelsen och kompetensförsörjningsnämnden.