BLOGG
Vilka datakällor använder Legal Assistant?
Data är kärnan i framgången för juridiska AI-verktyg. Vi har ofta betonat hur Lexnovas AI-tjänst, Legal Assistant, bygger på vår omfattande databas. Men vad innebär det i praktiken? Använder tjänsten även externa källor, och i så fall, vilka?
För att AI-verktyg ska vara pålitliga och användbara för jurister och advokater krävs det att de tränas med rätt data. Lexnovas AI-assistent är den enda juridiska AI-tjänsten med tillgång till dagsfärsk rättspraxis och unikt analysmaterial. Dessutom har vi som första juridiska AI-tjänst fått in Skatteverkets rättsliga vägledning i databasen. Vår data inkluderar därmed hänvisningar till både praxis och lagstiftning samt djupgående juridiska analyser och referenser till källor utanför Lexnovas ekosystem.
Låt oss förklara det hela lite mer ingående!
Tillförlitliga referenser
För att kunna utnyttja Legal Assistant fullt ut krävs en bastjänst där tillgång till nyhetsarkivet ingår. Detta arkiv, som vi kallar vår rättsdatabas, innehåller ett stort antal artiklar som sammanfattar domar från alla instanser inklusive domstolar som t.ex. EU-domstolen, MÖD och AD. Dessa artiklar är väl utvalda och skrivs av vår redaktion, bestående av jurister. Databasen uppdateras dagligen med aktuella rättsfall, rättsutlåtanden och förarbeten.
När du ställer en fråga i Legal Assistant kan du få svar som hänvisar till andra referenser i Lexnovas ekosystem. Dessa inkluderar analyser och kommentarer om relevanta rättsfall skrivna av Sveriges främsta juridiska experter (kända som Expertkommentarer), inspelade föreläsningar av juridiska experter (tillgängliga via Play eller Webbinarier), samt källor utanför Lexnovas tjänster.
Även om du inte har abonnemang för innehållet i Expertkommentarer, Play eller Webbinarier, får du ändå svar baserat på dessa källor om de anses vara mest relevanta för frågeställningen. Du kommer dock inte kunna ta del av referenserna i sin helhet.
Fler källor förstärker
Vilka källor från externa parter har vi valt att integrera i Legal Assistant? Först tillkom alla SFS:er (Svensk författningssamling) från Regeringskansliet. Det var en grundläggande förutsättning för att tjänsten skulle vara användbar för våra kunder som i stor mån består av jurister och advokater
I nästa steg lades Skatteverkets rättsliga vägledning till. Detta efter önskemål från kunder som jobbar inom skatt- och revision. De gjorde det tydligt för oss att tjänsten inte skulle vara till nytta för dem utan denna rättsliga vägledning.
Vad händer härnäst? Vi utvärderar kontinuerligt vilka källor som kan vara relevanta att lägga till samtidigt som vi lyssnar på våra användares behov. Alla sådana diskussioner och eventuella beslut om integrerande av ny data görs självklart med Lexnovas egen databas som grund.
Framstående filterlogik
Känner du dig överväldigad av all data? Ingen fara! Legal Assistant har en avancerad filterlogik som gör att du kan välja att få svar baserade på specifika instanser, specifika källor eller specifika tidsperioder. Du kan exempelvis välja att se endast expertkommentarer eller endast rättsfall från tingsrätt eller hovrätt under det senaste halvåret. Eller bara få svar baserat på SFS:er om det skulle vara mer intressant.
Snart kommer denna logik att bli ännu smartare, vilket innebär att assistenten kommer förstå hur du vill ha dina svar filtrerade redan när du ställer frågan.