REDAKTIONENS HÖRNA
Tankar från redaktionen
Här samlar vi de senaste krönikorna från vår chefredaktör Mikael Kindbom och tips från resten av redaktionen. Här kan du läsa personliga reflektioner från våra skribenter och djupdykningar i aktuella juridiska teman som ger nya perspektiv.
Lexnova Weekend
Vi kallar vårt nyhetsbrev för Lexnova Weekend. Det skickas ut till våra prenumeranter varannan helg. I nyhetsbrevet samlar Lexnovas chefredaktör Mikael Kindbom de mest intressanta nyheterna från den gångna perioden samt en krönika där han reflekterar över ett specifikt fall. Dessa krönikor publiceras även här på vår hemsida.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Weekend 2024-11-16
Dyr och onödig renovering en påminnelse om att kontakta bostadsrättsföreningen
Som skribent kan man ibland känna lite extra för vissa personer i de tvister som vi på Blendow Lexnova dagligen rapporterar om från domstolarna.
I den här veckan fastnade jag för mannen som ville göra om badrummet i sin bostadsrätt i Linköping. Han slog helt enkelt ihop en klädkammare med badrummet och fick plats med både tvättmaskin och torktumlare. Problemet var bara att bostadsrättsföreningen inte hade godkänt åtgärderna.
Föreningen vände sig därför till tingsrätten och krävde att badrummet skulle återställas. Eftersom åtgärderna skedde i lägenhetens bjälklag som är beläget under lägenhetens fuktisolerande skikt ansågs utrymmet höra till föreningen och ingå i dess ansvarsområde. Därmed hade mannen ingen rätt att genomföra renoveringen och måste nu inom sex månader återställa så att badrummet ser ut som det gjorde tidigare.
Det är en påminnelse till alla bostadsrättsinnehavare att kolla med föreningen om man är osäker på om en renovering är tillåten. En annan sak är att föreningen i detta fall kanske hade kunnat se mellan fingrarna på mannens förändringslusta.
Lexnova Weekly
På LinkedIn har vi en serie som vi kallar Lexnova Weekly. En gång i veckan skriver Lexnovas chefredaktör Mikael Kindbom en längre, mer djupgående krönika om något rättsligt fenomen som är aktuellt där han går in i lika fall och kollar på likheter och skillnader. Du kan prenumerera på Lexnova Weekly på LinkedIn. Du får även ett smakprov av texterna här på vår hemsida.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Weekly 2024-11-15
Svårt få framgång i arbetsmiljömål
Tingsrätten frikände på onsdagen en tidigare rektor i Göteborg från arbetsmiljöbrott sedan en pojke fallit från en bergssluttning utanför skolgårdsområdet och avlidit. Rektorn hade inte klart för sig att berget omfattades av hennes arbetsmiljöansvar och tingsrätten beskriver ansvarsfördelningen som oklar. Att domstolar frikänner för arbetsmiljöbrott och arbetsgivare slipper företagsbot är inte ovanligt visar en genomgång från det senaste året som Blendow Lexnova gjort.
På onsdagen föll domen mot rektorn i Göteborgs tingsrätt. Bakgrunden är att en pojke den 2 mars 2022 föll från en bergssluttning vid Sjumilaskolan i Biskopsgården och skadades så allvarligt att han senare avled. Det är oklart hur pojken kom ut på bergspartiet, som låg utanför skolans avgränsade skolgårdsområde. Skolgården hade ett staket som skilde den från bergsområdet. Vid händelsen hade pojkens klass lunchrast, och rastvakter fanns på plats.
Enligt åtalet hade rektorn arbetsmiljöansvar på skolan och ansågs ha brustit i att vidta tillräckliga åtgärder för att förhindra fallolyckor från berget. Åklagaren menade att hon därmed, genom oaktsamhet, orsakat pojkens död.
Rektorn uppgav dock att hon inte hade klart för sig att berget omfattades av hennes arbetsmiljöansvar och tingsrätten beskriver ansvarsfördelningen som oklar. Det ledde till att tingsrätten friade henne. Kommunen dömdes dock att betala en företagsbot på 1,2 miljoner kronor. För att den hade agerat oaktsamt och att det fanns ett orsakssamband mellan bristerna i arbetsmiljöarbetet och pojkens död.
Det är inte första gången åtal för arbetsmiljöbrott ogillas. Åklagarna som driver dessa mål har onekligen en uppförsbacke. Och då får man gissa att de väljer fall där utgången bedöms som hyfsat säker.
Prenumerera på Lexnova Weekly
Sabotage-domen lär oss en viktig läxa
Kanske kan vi redan nu utnämna Svea hovrätts friande dom mot de klimataktivister som blockerade trafiken till 2024 års mest grundläggande lektion i straffrätt. Men priset längs vägen har varit högt då inte bara ungdomar utan också flera pensionärer tvingades tillbringa lång tid i…
Databaser med dömda och tvångsvårdade
Nyss hemkommen från Nordiska juristmötet i Köpenhamn känner jag mig faktiskt ganska tagen. Som referent vid seminariet ”En offentlig process – offentliggörande av domar” redogjorde jag bland annat för det unika svenska systemet med frivilliga utgivningsbevis som under...
Personliga integriteten ryms inte
Det pågår en regelrätt kampanj i sociala medier med ett anmärkningsvärt högt tonläge. Budskapet är att aktörer som skapat databaser med miljoner domar där du kan kolla upp din granne, svärmor eller arbetskamrat eller en blivande anställd eller affärspartner måste få fortsätta säljas...
Tips från redaktionen:
Byggsanktionsavgift för brf efter hål i bärande vägg
Efter bostadsrättsföreningens godkännande påbörjade lägenhetsinnehavaren en avväxling av en bärande vägg, trots att det saknades startbesked. Mark- och miljööverdomstolen anser att det inte är oskäligt att påföra föreningen, som äger fastigheten, en...
Garanti om takkostnad för brf inte tillräckligt – kan frånträdas
En garanti att kostnaden för en nybildad bostadsrättsförening inte kommer att överstiga en viss summa medför, enligt tingsrätten, inte att föreningen i den ekonomiska planen redovisat för slutkostnaden. Detta tillsammans med att föreningen heller inte...
BRF måste åtgärda brister i bjälklag men slipper skadestånd
En bostadsrättsförening som anser att en lägenhet är fullt brukbar utan att skadorna i bjälklaget åtgärdas är enligt tingsrätten skyldig att ersätta medlemmen för åtgärder enligt reglerna om självhjälpsrätt. Skadestånd nekas dock då det inte visats att lägenheten varit obrukbar.
Rätt till upphandlings-skadestånd för ”förlorad möjlighet”
EU-domstolen slår fast att en anbudsgivare som felaktigt utesluts från en upphandling kan kräva skadestånd för ”förlust av möjlighet”, vilket skiljer sig från ersättning för utebliven vinst. Det ankommer dock på medlemsstaterna att fastställa och värdera den skada som uppkommit.
Fem företag till HD efter stopp för brottmålsdomar
Fem bolag som bedriver databaser med totaltäckning av brottmålsdomar från samtliga instanser väntar nu på besked från Högsta domstolen sedan Hovrätten för Övre Norrland stoppat leveranser av avgöranden. En invändning från företaget bakom den juridiska databasen Infotorg...