Vad reglerar arbetskraftsinvandringen i Sverige?

Arbetskraftsinvandring är en central fråga i dagens globaliserade ekonomi, särskilt i ett litet land Sverige, där behovet av kvalificerad arbetskraft ibland överstiger den inhemska tillgången. Vilka lagar och regler styr egentligen arbetskraftsinvandringen och vad innebär förändringarna som genomfördes 2021 och 2023?

Vad reglerar arbetskraftsinvandringen i Sverige?

Vad är arbetskraftsinvandring

Arbetskraftsinvandring innebär att individer från länder utanför EU/EES-området flyttar till Sverige för att arbeta. Det svenska systemet är arbetsgivarstyrt, vilket innebär att en arbetsgivare först måste erbjuda ett jobb innan en potentiell arbetskraftsinvandrare kan söka arbetstillstånd.

Lagstiftning och regler

Arbetskraftsinvandringen i Sverige styrs huvudsakligen av Utlänningslagen (2005:716), kompletterad med EU-lagstiftning och internationella överenskommelser. Här är några av de viktigaste aspekterna av regelverket:

1.Arbetstillstånd

Ett arbetstillstånd måste ansökas om innan en person påbörjar arbete i Sverige. Det är arbetsgivaren som måste erbjuda anställning och villkoren ska motsvara svenska kollektivavtal eller vad som är brukligt inom yrket.

2.Krav på arbetsgivaren

Arbetsgivare måste kunna erbjuda en lön och anställningsvillkor som minst motsvarar kollektivavtal och regler i branschen. Det finns också krav på att jobbet ska vara annonserat inom EU/EES i minst tio dagar innan man går vidare med en ansökan för någon utanför dessa områden.

3.Arbetsvillkor och social trygghet

Arbetskraftsinvandrare omfattas av svenska regler om arbetsmiljö och arbetstider, samt har rätt till sociala trygghetsförmåner i Sverige.

4.Rättigheter och skydd

Svenska lagar om diskriminering och rättvisa arbetsvillkor gäller även för arbetskraftsinvandrare. Exempelvis omfattas dessa individer av Lagen om anställningsskydd (LAS) och har rätt till facklig representation.

5.Uppdaterade regler 2021

För att motverka utnyttjande av arbetskraft har Sverige nyligen skärpt reglerna för arbetskraftsinvandring. Bland annat infördes hårdare krav på arbetsgivare att redovisa arbetsvillkor och en förstärkning av skyddet mot oseriösa arbetsgivare.

Höjt försörjningskrav för arbetstillstånd 2023

Den 1 november 2023 höjdes försörjningskravet för personer som söker arbetstillstånd i Sverige. Lagändringen innebär att sökanden nu behöver uppfylla kravet på ”god försörjning”. Kravet på "god försörjning" visar sig i att den som ansöker om arbetstillstånd behöver ha en högre inkomst än tidigare. Tidigare behövde den som ansökte om arbetstillstånd ha en anställning med en lön på minst 13 000 kronor i månaden, men med de nya reglerna har detta krav höjts till 27 360 kronor i månaden, vilket motsvarar cirka 80 procent av medianlönen i Sverige.

Regeringen har dessutom lagt fram förslag på ytterligare ändringar som föreslås träda i kraft den 1 januari 2025, vilka inte bara innebär ytterligare höjning av försörjningskravet utan även att vissa yrkesgrupper utesluts från arbetstillstånd.

Fördjupa dig genom att delta i vårt webbinarium

Under webbinariet den 25 november går advokat Mustafa Sheikh Abdi, från CJ Advokatbyrå, igenom både den nyligen införda lagändringen och de föreslagna ändringarna. Den redan gällande lagändringen såväl som förslaget innebär markanta skärpningar i förhållande till tidigare regelverk och kommer att få betydande konsekvenser för arbetskraftsinvandringen i Sverige. Förutom att belysa de nya kraven kommer han att ge en bakgrund till regelverket och en översikt över de allmänna förutsättningarna för arbetstillstånd.

Anmäl dig nu