Så fungerar processen för att klaga till Europadomstolen

Som jurist som representerar klienter i rättsliga frågor är det viktigt att känna till de steg och krav som gäller för att ta ett fall till Europadomstolen. I det här inlägget går vi igenom några saker du kan göra för att förbereda dig och din klient inför en klagan.

Så fungerar processen för att klaga till Europadomstolen

Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna, också kallad Europadomstolen, har sitt säte i franska Strasbourg. Europadomstolens uppgift är att avgöra om en medlemsstat har kränkt någons rättigheter enligt Europakonventionen. Den kan också besluta att staten ska betala ut ett skadestånd till den som klagat.

Att skicka in en klagan till Europadomstolen

För att skicka in en klagan behöver man inte ha juridiskt ombud utan behovet av ett sådant uppstår egentligen senare i processen. Samtidigt finns det fördelar med att ha hjälp av sitt ombud redan vid klagotillfället eftersom det finns en del saker som behöver skötas på rätt sätt för att fallet ens ska ha en chans att tas upp. Först av allt är det viktigt att veta att för att fall ska kunna tas upp av Europadomstolen måste klienten ha uttömt alla möjligheter i det svenska rättssystemet. Om du och din klient anser att alla möjligheter är uttömda är det dags för nästa steg.

Bedöm om ärendet faller inom Europadomstolens kompetens

Europadomstolen prövar endast fall som rör kränkningar av rättigheter skyddade av Europakonventionen. Det är viktigt att identifiera och tydligt formulera vilken eller vilka artiklar i konventionen som har åsidosatts. Exempel på rättigheter inkluderar:

  • Artikel 6: Rätten till en rättvis rättegång.
  • Artikel 8: Rätten till privat- och familjeliv.
  • Artikel 10: Yttrandefrihet.

Om kränkningen inte tydligt faller inom konventionens ramar kan det vara svårt att få ärendet prövat.

Förbered klagoformuläret noggrant

Klagan skickas in via ett klagoformulär på Europadomstolens hemsida. Om du som ombud finns med redan här kan din roll bli avgörande för att säkerställa att klagoformuläret är korrekt och komplett. Viktiga moment inkluderar:

  • En redogörelse för faktiska omständigheter och rättslig grund.
  • Hänvisningar till relevanta domar i det svenska rättssystemet.
  • Bifogande av alla viktiga dokument och bevis som stödjer klagan.

Formuläret måste fyllas i på ett av Europadomstolens officiella språk (exempelvis engelska eller franska) och skickas in inom fyra månader från det att den slutliga svenska domen meddelades.

Förstå prövningsprocessen i Europadomstolen

När klagan lämnats in görs en första prövning. Domstolen avvisar snabbt klagomål som:

  • Inte uppfyller formella krav.
  • Saknar tydlig grund i konventionen.
  • Framstår som uppenbart ogrundade.

Om klagan anses rimlig går den vidare till en mer djupgående prövning. Här kan både skriftliga argument och muntliga förhandlingar förekomma, beroende på ärendets komplexitet.

Utfallet – vad kan du och din klient förvänta er?

Om domstolen anser att klientens rättigheter har kränkts kan den utdöma skadestånd. Eftersom Europadomstolen inte är en överinstans till svenska domstolar och myndigheter kan den inte upphäva en dom eller ett beslut som fattats av en nationell myndighet eller domstol. Men en dom från Europadomstolen i ett svenskt mål är bindande för Sverige. Svenska myndigheter och domstolar ska i fortsättningen tolka Europakonventionen på det sätt Europadomstolen visat. Det kan i vissa fall leda till att svensk lag behöver förändras.

Lär dig mer om att klaga till Europadomstolen- ta del av strategiska råd och praktiska tips

Att föra en klients talan i Europadomstolen kräver både juridisk skicklighet och strategiskt tänkande. Med rätt förberedelser och en tydlig argumentation kan du som ombud göra en betydande skillnad för din klient och samtidigt bidra till utvecklingen av rättssäkerhet och mänskliga rättigheter. I två aktuella Lexnova Play-avsnitt redögr Alexander Ottosson från Centrum för rättvisa för Europadomstolens praxis och reder ut vilka strategiska överväganden som ombud behöver göra i den svenska processen för att säkerställa att målet sedan kan prövas i Europadomstolen.  Han ger er dessutom fem praktiska tips för att öka möjligheterna att målet tas upp till prövning och för att undvika att målet avskrivs på grund av formfel.

Se avsnittet "Att klaga till Europadomstolen– fem strategiska överväganden i den svenska processen"

Se avsnittet "Att klaga till Europadomstolen, del 2 – fem praktiska tips om att skriva och hantera ett klagomål"