Vad är due diligence inom hållbarhet?
Due diligence handlar vanligtvis om att identifiera risker och efterleva lagkrav i samband med affärsbeslut. När det gäller hållbarhet innebär det att företag systematiskt ska granska och hantera potentiella negativa effekter på både miljön och människor, från råvaruutvinning till slutkund. EU:s nya regler sätter press på företagen att inte bara förstå dessa effekter utan också aktivt arbeta för att minimera dem.
De nya kraven i korthet
De nya EU-reglerna omfattar flera centrala delar:
1. Riskidentifiering och åtgärdsplaner
Företag måste identifiera risker relaterade till miljö och mänskliga rättigheter i hela sin värdekedja från leverantörer till slutkonsumenter. Dessutom krävs det att företagen tar fram konkreta åtgärdsplaner för att motverka dessa risker.
2. Rapportering och transparens
För att uppfylla kraven måste företag regelbundet rapportera hur de arbetar för att minska sin negativa påverkan. Denna transparens förväntas göra det lättare för investerare, konsumenter och andra intressenter att bedöma företagets hållbarhetsprestanda.
3.Påföljder vid bristande efterlevnad
EU har även klargjort att bristande efterlevnad kan leda till sanktioner och böter. Detta förstärker vikten av att företagen aktivt följer och implementerar kraven för att undvika både ekonomiska och juridiska konsekvenser.
Vem berörs av de nya kraven?
De nya reglerna gäller i första hand större företag, både europeiska och internationella, som bedriver verksamhet inom EU. Samtidigt förväntas många mindre företag också påverkas indirekt eftersom större företag kommer att ställa krav på sina leverantörer för att säkerställa att deras egen due diligence håller hög standard.
Missa inte webbinariet
Den 22 november kommer Johanna Lindqvist och Izabell Zaza från Advokatfirman Lindahl att gå igenom de nya kraven mer ingående. Du får praktiska råd och strategier för att implementera effektiva processer som skyddar ditt företag eller dina klienter från hållbarhetsrelaterade affärsrisker.