Först och främst, låt oss klargöra att kameraövervakning på arbetsplatsen inte är helt förbjudet. Men arbetsgivare som inte har koll på regelverket riskerar att genomföra övervakningen fel.
Transparent kommunikation är nyckeln
Se till att ni kommunicerar tydligt med era anställda innan ni börjar installera kameror. Ingen gillar överraskningar och det är er skyldighet att göra de anställda medvetna om att de kan bli filmade.
Rätt till integritet
Kom ihåg att varje anställd har rätt till sin integritet. Övervakningen ska vara proportionerlig och motiverad. Att ha kameror som zoomar in på varje tangenttryckning är varken nödvändigt eller etiskt.
Se GDPR som en vän, inte som en fiende
När vi pratar om integritet får vi inte glömma GDPR. Se till att er kameraövervakning uppfyller alla krav från den förordningen också. Skydda era anställdas personuppgifter noga. Det kommer inte bara att hålla er på rätt sida av lagen utan också bygga förtroende hos era medarbetare.
Fördjupa dig under vårt webbinarium
Under webbinariet den 15/11 får du verktyg för att bedöma vilken övervakning som kan vara tillåten och hur man går tillväga, samt för att kunna agera när något går snett. Martin Vildhede och Henrik Almström från Morris Law går igenom vad som gäller vid övervakning i olika situationer i arbetslivet.