ÄTA-arbeten står för ändrings-, tilläggs- och avgående arbeten och omfattar arbeten som tillkommer eller tas bort från den ursprungliga entreprenaden. ÄTA-arbeten regleras genom AB 04 och ABT 06, som är standardavtal för utförandeentreprenader respektive totalentreprenader. Enligt dessa avtal är entreprenören skyldig att utföra ÄTA-arbeten om de är nödvändiga för att fullfölja entreprenaden, så länge de inte innebär en väsentlig förändring av projektet.
Hur hanteras ÄTA-arbeten inom entreprenader?
När ett behov av ÄTA-arbete uppstår är det viktigt att entreprenören och beställaren följer ett strukturerat förfarande:
1. Meddelande
Entreprenören ska informera beställaren skriftligen om behovet av ÄTA-arbete, inklusive en beskrivning av arbetet och dess kostnad.
2. Godkännande
Beställaren behöver skriftligen godkänna ÄTA-arbetet innan det påbörjas för att undvika tvister kring betalning.
3. Avtal och dokumentation
Båda parter bör dokumentera ändringen i ett tilläggsavtal för att säkerställa tydlighet kring kostnader och tidsplan.
Vad skulle hända om ÄTA-arbeten behövde upphandlas enligt LOU?
Konkurrensverket har nyligen lämnat ett förslag till ställningstagande om kraven på ändrings- och optionsbestämmelserna i Lag om offentlig upphandling (LOU) i förhållande till ÄTA-bestämmelserna i AB 04. Förslaget har skapat omfattande diskussioner i byggbranschen då det kan få stora konsekvenser i både pågående och kommande offentligt upphandlade entreprenadprojekt där ÄTA-arbeten riskerar att utgöra otillåtna direktupphandlingar.
Lagen om offentlig upphandling (LOU) reglerar hur offentliga beställare måste gå tillväga vid upphandling av varor och tjänster för att säkerställa transparens, konkurrens och lika behandling. Entreprenadprojekt är ofta komplexa och kräver snabb anpassning till förändrade förhållanden. Om alla ÄTA-arbeten måste upphandlas enligt LOU skulle detta minska beställarens och entreprenörens flexibilitet att snabbt hantera förändringar.
Missa inte webbinariet den 5 december
Under webbinariet guidar Erik Svedlund och Aleksandra Ilic dig genom Konkurrensverkets förslag till ställningstagande och de synpunkter som kommit in. Du får även ta del av Konkurrensverkets analys och möjliga konsekvenser för såväl beställare som entreprenörer om ställningstagandet skulle få genomslag. Slutligen en genomgång av ÄTA-bestämmelsernas utformning i nya AB 25.