En framtidsfullmakt är en fullmakt som en person (fullmaktsgivaren) upprättar för att reglera sina angelägenheter vid en tidpunkt då denne inte längre kan fatta egna beslut på grund av sjukdom, psykisk störning eller liknande förhållanden. Framtidsfullmakten träder i kraft när fullmaktsgivaren inte längre kan företräda sig själv.
Skydd för fullmaktsgivaren – lagens begränsningar
Den svenska lagstiftningen syftar till att skydda fullmaktsgivaren från potentiella intressekonflikter och för den praktiska användningen av en framtidsfullmakt är detta centralt. En framtidsfullmaktshavare får inte företräda fullmaktsgivaren i frågor där det finns en risk för motstridiga intressen – en begränsning som ofta visar sig först när fullmakten behöver användas i komplexa situationer. Till exempel kan en närstående som har fått en framtidsfullmakt stöta på hinder om det uppstår frågor kring arv, fastighetsöverföringar eller stora ekonomiska beslut.
Långsiktighet och flexibilitet i framtidsfullmakter
En aspekt som är viktig att överväga är hur begränsningarna påverkar långsiktigheten i den här typen av fullmakter. När en framtidsfullmakt sträcker sig över flera år kan ekonomiska förutsättningar och familjesituationer förändras, vilket gör det ännu viktigare att utforma fullmakter som är både flexibla och hållbara. Det kan vara en utmaning för juristen att vägleda klienter i att tänka långsiktigt särskilt när klienten vill att en närstående ska ha ett starkt inflytande. Men med en solid grund i lagens krav och en strategisk utformning av fullmakten kan juristen hjälpa klienten att undvika framtida hinder.
Fördjupa dina kunskaper under vårt webbinarium
Under webbinariet den 3 december får du som möjlighet att fördjupa dina kunskaper om framtidsfullmakters begränsningar och hantering av intressekonflikter. Andrea Kjellberg från Elander Advokatbyrå går igenom ny praxis från Lantmäteriet och domstolen gällande tolkningen av jävsbestämmelsen i lagen om framtidsfullmakter.