Vad innebär repressalieförbudet?
Enligt Diskrimineringslagen (2008:567) är det förbjudet för en arbetsgivare att utsätta en arbetstagare för repressalier på grund av att denne har anmält eller påtalat diskriminering. Repressalieförbudet syftar till att skydda individer som vågar stå upp mot diskriminering och säkerställa att de inte bestraffas för detta.
Repressalier och uppsägningar på grund av arbetsbrist
Arbetsbrist är en av de vanligaste orsakerna till uppsägningar och regleras av LAS (1982:80). En arbetsgivare har rätt att säga upp anställda om det föreligger saklig grund, vilket kan vara arbetsbrist. Men vad händer om en anställd som nyligen påtalat diskriminering blir uppsagd på grund av arbetsbrist? Här uppstår en potentiell konflikt mellan de två lagstiftningarna.
Arbetsgivarens utmaning: Att bevisa saklig grund
För arbetsgivare är det viktigt att kunna visa att uppsägningen verkligen grundar sig på arbetsbrist och inte på den anställdes påtalande av diskriminering. Om en anställd har anmält diskriminering och kort därefter sägs upp, kan detta lätt uppfattas som repressalier. Det är därför avgörande att arbetsgivaren kan dokumentera och motivera beslutet om uppsägning med tydliga bevis på den faktiska arbetsbristen.
Tips för arbetsgivare
- Dokumentation: Ha noggrann dokumentation över alla beslut som rör uppsägningar. Detta inkluderar anledningen till arbetsbristen, urvalsprocessen och kommunikationen med de anställda.
- Jämställd behandling: Säkerställ att alla anställda behandlas lika och att beslut om uppsägningar inte påverkas av att någon har påtalat diskriminering.
- Utbildning: Utbilda chefer och HR-personal om diskrimineringslagen och repressalieförbudet för att undvika misstag.
Missa inte webbinariet
I en nyligen avkunnad dom från Malmö tingsrätt (T11598-22) har domstol prövat sambandet mellan repressalieförbudet i diskrimineringslagen och grunderna för arbetsbrist i LAS. Den 13 september delar Georg Frick med sig av sin analys och slutsats kring hur reglerna om repressalieförbud i diskrimineringslagen ska hanteras i förhållande till reglerna om arbetsbrist i LAS. Om det finns ett samband mellan en uppsägning på grund av arbetsbrist och en arbetstagarens anmälan om diskriminering kan detta anses vara repressalier.