1. Due diligence (Företagsbesiktning)
Innan man går vidare med ett förvärv är det viktigt att genomföra en grundlig due diligence. Detta innebär en detaljerad granskning av det företag som ska förvärvas för att identifiera eventuella risker och dolda problem. Här bör man särskilt fokusera på:
- Finansiella rapporter och skulder
- Existerande kontrakt och avtal
- Immateriella tillgångar som patent och varumärken
- Personalfrågor och arbetsrättsliga aspekter
2. Konkurrenslagstiftning
En viktig juridisk aspekt att beakta är konkurrenslagstiftningen. Konkurrensverket är den myndighet i Sverige som övervakar och reglerar företagskoncentrationer för att säkerställa att marknaden förblir konkurrenskraftig. Förvärv som leder till en alltför dominerande ställning på marknaden kan stoppas eller kräva åtgärder för att motverka negativa effekter på konkurrensen. Det är viktigt att anmäla större företagsförvärv till Konkurrensverket och att invänta deras godkännande innan affären slutförs. Om förvärvet inte anmäls kan företaget riskera sanktioner och att förvärvet ogiltigförklaras.
3. Avtal och kontrakt
När förvärvet har fått grönt ljus från Konkurrensverket är nästa steg att förhandla och upprätta de nödvändiga avtalen. Det viktigaste avtalet är förvärvsavtalet som reglerar villkoren för affären. Detta avtal bör täcka:
- Köpeskilling och betalningsvillkor
- Garantier och försäkringar från säljaren
- Reglering av vad som händer vid avtalsbrott
Det är också viktigt att se över alla befintliga avtal som det förvärvade företaget har med tredje part och att säkerställa att dessa avtal följer med i förvärvet utan problem.
Anmäl dig till webbinariet
Kan ett företagsförvärv tillåtas om säljaren påstår att den ska lämna marknaden? Nyligen har återigen ett företag påstått detta, denna gång inom dosdispensering. Konkurrensverket stoppade, kanske inte helt oväntat, företagsförvärvet och företagen har nu överklagat beslutet. Den 27 augusti kommer Per Karlsson och Victoria Smith Lind att gå igenom Konkurrensverkets beslut. Myndigheten kom fram till att det inte fanns tillräckligt starka bevis för att Svensk Dos skulle avvecklas som ett alternativ till Oriolas beslut att sälja Svensk Dos till Apotekstjänst.