Årets domar 2024

Meddelarskyddet, klimatdemonstrationer och kampen om en meteorit. Blendow Lexnovas tio i topplista över 2024 års mest intressanta avgöranden från domstolarna är variationsrik. Vi har rapporterat om närmare 4 500 rättsfall från samtliga instanser och ett antal myndigheter. Urvalet till topplistan har gjorts av Blendow Lexnovas redaktion. Ordningsföljden är ingen inbördes rangordning.

Årets domar 2024

Foto: Carl Johan Erikson

HD dömer två chefer på Attendo för brott mot meddelarskyddet

Högsta domstolen slog fast att två chefer på vårdbolaget Attendo hade gjort sig skyldiga till brott mot lagen om meddelarskydd när de gav ett vårdbiträde en skriftlig erinran efter att hon slagit larm i Expressen om pandemirelaterade missförhållanden på ett av företagets äldreboenden. Fallet har lett till såväl poddar som en biofilm. 

Vaccinkritiker nekas skadestånd efter SVT-dokumentär

Hovrätten instämde i tingsrättens bedömning att den wallraffande SVT-dokumentären ”Vaccinkrigarna” hade inneburit ett intrång i en kvinnas rätt till privatliv, eftersom hon filmats med dold kamera. Medan staten dömdes att betala 100 000 kronor i skadestånd i tingsrätten blev kvinnan lottlös i hovrätten. Staten ansågs nämligen inte ha brustit i sina positiva förpliktelser enligt Europakonventionen. 

Säljare ringde för få samtal i första fallet med nya LAS

Många såg fram emot det första fallet enligt nya LAS och huvudavtalet mellan Svenskt Näringsliv och Förhandlings- och samverkansrådet PTK. I oktober bestämde Arbetsdomstolen att det fanns sakliga skäl för uppsägning av en telefonförsäljare som gjorde väsentligt färre än de 250 uppringningsförsök per dag som angavs i hans anställningsavtal. Han hade också informerats om att anställningen var i fara och därefter haft mer än skälig betänketid. En vecka senare meddelade AD ytterligare en dom där bristande prestationer fällde arbetstagaren. 

Hovrätten i vägledande dom: Inte sabotage när klimatdemonstranter blockerade E4:an

Svea hovrätt satte ner foten och gav underinstanserna ett utförligt vägledande besked med rättsliga principer i fråga om klimatdemonstrationer och åtal för sabotage. För att fälla demonstranter för sabotage bör gärningen, enligt hovrätten, vara jämförbar med allvarliga angrepp mot centrala samhällsfunktioner. Störningen bör vara mycket betydande. Därför friade hovrätten för sabotage. Flera motstridiga domar har meddelats av hovrätterna och i år kommer Högsta domstolen att pröva fallet.

Oaktsamhet kostar styrelseledamöter och revisor 100 miljoner

KPMG och dess revisor blev tillsammans med styrelsen i ett aktiebolag solidariskt ansvariga med närmare 100 miljoner kronor på grund av bristtäckningsansvaret. Stockholms tingsrätt ansåg att ett bolagsförvärv skedde till ett kraftigt överpris genom att ett stort antal fastighetsprojekt över huvud taget inte ingått i förvärvet. Därtill dömdes styrelsen att betala ytterligare 13 miljoner på grund av utdelningsbeslut.

Hovrätten ger fastighetsägaren bättre rätt till meteorit

Det är inte var dag som rymdstenar hamnar i domstol. Därför väckte målet om bättre rätt till en nedfallen meteorit i Enköpingstrakten stor uppmärksamhet. En oenig hovrätt ändrade tingsrättens dom och slog fast att den fastighetsägare på vars mark meteoriten har fallit har bättre rätt till meteoriten än de två personer som hittat och tagit med sig meteoriten. Högsta domstolen bestämde sig senare för att slutligt avgöra målet och facit får vi senare i år.

Tingsrätt nekar i unikt beslut utlämning av förundersökningar trots utgivningsbevis 

Ett beslut av administrativ karaktär platsar normalt sett inte på en topplista, men när konsekvenserna av utgången blir märkbara är det läge för undantag. Ett företag med utgivningsbevis nekades för första gången att få ut samtliga förundersökningar från en tingsrätt. Umeå tingsrätt skakade om hela branschen för bakgrundskontroller som använder sig av brottmålsdatabaser. När sedan hovrätten bekräftade avgörandet genom beslut rörande sex olika företag kopplade de drabbade företagen in namnkunniga advokater som drev fallen till Högsta domstolen. Ett avgörande i HD väntas inom kort.

Klienters risktagande stoppar skadestånd i HD trots bristande skatterådgivning

Högsta domstolen beaktade uppdragsgivarens risktagande och riskmedvetenhet vid bedömningen av om en skatterådgivning ska anses vara skadeståndsgrundande. Grant Thorntons klienter nekades därmed skadestånd. Skatterådgivningen hade stora brister men delägarna måste ha förstått att det fanns påtagliga risker med förfarandet.

Swedbanks tidigare vd döms till fängelse för penningtvättsuttalanden – skevt urval av fakta

Swedbanks tidigare vd dömdes till fängelse för uttalanden i media om att banken inte hade några misstänkta penningtvättskopplingar till Danske Banks verksamhet i Estland. Hovrätten gjorde en helhetsbedömning av uppgifterna i respektive intervju och konstaterade att även ett skevt urval av fakta kan förmedla ett vilseledande budskap. Domen slog ned som en bomb i nyhetsmedierna eftersom bankdirektören hade friats av tingsrätten på alla punkter.

HFD: Självvald isolering kan utgöra grund för LVU-vård

Fenomenet med hemmasittande ungdomar som håller sig borta från skolan hamnade i högsta instans. Frågan var om självvald isolering kan utgöra sådant socialt nedbrytande beteende som avses i lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga. En splittrad Högsta förvaltningsdomstol besvarade frågan jakande. Majoriteten beaktade särskilt att pojken hade isolerat sig även i förhållande till sin familj och missat stora delar av sin skolgång, trots skolplikt.