Allt du behöver veta om bokföringsbrott och hur du motverkar det

Bokföringsbrott är en av de vanligaste formerna av ekonomisk brottslighet i Sverige och det har betydande konsekvenser för både företag och samhälle. Men vad innebär egentligen ett bokföringsbrott och vad kan man göra för att motverka det? Låt oss gå igenom dessa frågor tillsammans.

Allt du behöver veta om bokföringsbrott och hur du motverkar det

Vad är bokföringsbrott?

Enkelt uttryckt innebär bokföringsbrott att en person eller ett företag inte har skött sin bokföring på ett korrekt sätt enligt lagens krav. Bokföringsbrott är ett brott mot bokföringslagen och kan innebära att man har:

• Försummat att upprätta eller avsluta bokföringen i tid,

• Medvetet fört felaktiga uppgifter i bokföringen,

• Eller helt enkelt inte sparat eller arkiverat bokföringsmaterial enligt reglerna.

Brottet kan vara både avsiktligt och oavsiktligt men i juridiska sammanhang är avsikten ofta inte avgörande för huruvida det är ett brott eller inte.

Hur upptäcks bokföringsbrott?

Bokföringsbrott upptäcks ofta i samband med revisioner, kontroll av skatteuppgifter eller genom tips från allmänheten. Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten har också särskilda verktyg och metoder för att identifiera och utreda ekonomisk brottslighet, där bokföringsbrott är ett vanligt inslag.

Hur kan man bekämpa bokföringsbrott?

Det finns flera åtgärder som kan vidtas för att förebygga och bekämpa bokföringsbrott:

1. Utbildning och rådgivning

För företagare, särskilt småföretagare, kan ökad kunskap om bokföringsregler och ekonomisk rapportering minska risken för att oavsiktligt bryta mot lagen. Genom att erbjuda stöd och vägledning till företagare, kan fler sköta sin bokföring korrekt.

2. Stärkt intern kontroll

Större företag kan dra nytta av att ha robusta interna kontroller och regelbundna revisioner för att upptäcka och förebygga eventuella felaktigheter i bokföringen.

3. Teknologiska verktyg

Genom digitala bokföringssystem och automatiserade lösningar kan företag enklare följa lagens krav och minska risken för mänskliga fel. Många system varnar också för potentiella bokföringsfel, vilket kan förebygga brott innan de ens begås.

Fördjupa dig under webbinariet den 15 november

Vill du lära dig mer om hur bokföringsbrott hanteras i praktiken? Under vårt kommande webbinarium den 15 november ger Henrik Olsson Lilja en djupgående analys av bokföringsbrott enligt brottsbalkens 11 kap. 5 §. Genom att utforska Högsta domstolens senaste prejudikat kommer han att belysa viktiga aspekter som faktiskt företrädarskap, åsidosättanderekvisitet och preskriptionstider. Syftet är att ge dig de rätta verktygen för att undvika potentiella rättsliga fallgropar och stärka din förståelse för lagens tillämpning i praktiken.

Anmäl dig här