BLOGG
Arbetsgivarens rättigheter och skyldigheter vid misskötsamhet
Ett av de vanligaste skälen till uppsägning som arbetsgivare kan möta är misskötsamhet. Vilka rättigheter och skyldigheter har arbetsgivaren om en anställd inte sköter sitt arbete?
Anställningsskyddet i Sverige är starkt reglerat av lagstiftning, där en av de centrala lagarna är Lagen om anställningsskydd (LAS). Detta regelverk har utformats för att ge skydd åt arbetstagare mot osakliga uppsägningar och för att säkerställa att arbetsgivare agerar rättvist när de vill säga upp någon.
Arbetsgivarens rättigheter
Om en anställd missköter sig har arbetsgivaren, enligt LAS, rätt att agera. Hur arbetsgivaren bör agera beror på situationens allvar, men några grundläggande rättigheter inkluderar:
- Varning: I de flesta fall bör arbetsgivaren först utfärda en varning. Denna varning fungerar som en tydlig signal till arbetstagaren om att deras beteende inte är acceptabelt och att förändring krävs. Varningen ska dokumenteras och arbetstagaren ska förstå konsekvenserna om misskötsamheten fortsätter.
- Omplacering: Om misskötsamheten är av mindre allvarlig art kan arbetsgivaren välja att omplacera arbetstagaren till en annan position eller avdelning där denne inte längre orsakar problem.
- Uppsägning av personliga skäl: Om misskötsamheten är allvarlig eller upprepas trots varningar, kan arbetsgivaren säga upp arbetstagaren på grund av personliga skäl. Här krävs att arbetsgivaren kan bevisa att misskötsamheten är så pass grov att fortsatt anställning inte är möjlig.
- Avsked: Vid mycket allvarlig misskötsamhet, såsom grova säkerhetsbrott, stöld eller våldsamheter, kan arbetsgivaren ha rätt att avskeda den anställde. Detta innebär att anställningen upphör omedelbart, utan uppsägningstid.
Arbetsgivarens skyldigheter
Även om arbetsgivaren har rättigheter när en anställd missköter sig, finns det tydliga regler om hur de måste agera för att säkerställa rättvisa och undvika ogrundade uppsägningar:
- Utredning och dokumentation: Innan en arbetsgivare vidtar åtgärder måste det finnas tillräckliga bevis för att misskötsamheten har inträffat. Detta kräver ofta en noggrann utredning och dokumentation av det problematiska beteendet.
- Skälig tid för bättring: Om det inte handlar om allvarlig misskötsamhet, är arbetsgivaren skyldig att ge arbetstagaren möjlighet att förbättra sitt beteende innan mer drastiska åtgärder vidtas. Att inte ge arbetstagaren denna chans kan leda till att en uppsägning eller ett avsked anses vara ogiltigt.
- Kollektivavtal och facklig förhandling: Många arbetsplatser omfattas av kollektivavtal, och dessa kan innebära ytterligare krav på hur arbetsgivaren får agera. Ofta måste arbetsgivaren förhandla med facket innan en uppsägning eller ett avsked kan verkställas.
- Proportionalitet: Åtgärder som arbetsgivaren vidtar måste vara proportionerliga till den misskötsamhet som har inträffat. Om arbetsgivaren exempelvis väljer att säga upp en anställd för en mindre förseelse, kan detta anses vara oproportionerligt och olagligt.
Misskötsamhet kan vara ett giltigt skäl för uppsägning eller avsked enligt svensk lag men det krävs att arbetsgivaren följer en tydlig process som är rättssäker och rimlig. Arbetsgivaren har rättigheter när det kommer till att hantera misskötsamhet, men dessa rättigheter balanseras av skyldigheter som syftar till att skydda arbetstagaren från oskäliga åtgärder. Anställningsskyddet i Sverige ger därför både arbetsgivare och arbetstagare en rättvis grund att stå på, samtidigt som det säkerställer att disciplinära åtgärder tas på ett ansvarsfullt och rättvist sätt.
Lär dig mer om misskötsamhet och anställningsskydd
Att hantera uppsägningar på grund av misskötsamhet är en komplex process. Under webbinariet den 6 november kl. 11.30-13.00 får du en genomgång och uppdatering avseende de svåra uppsägningarna när arbetstagaren har misskött sig på något sätt.
Det finns många tillfällen när arbetstagaren kan ha misskött sig, som till exempel sena ankomster, bristande prestationer, samarbetsproblem, olovlig frånvaro, stöld och trakasserier – allt detta måste hanteras av arbetsgivaren. Jonas Wiberg kommer att förklara de olika typerna av misskötsamhet och vilka åtgärder som är möjliga för arbetsgivaren i olika situationer.
Ur innehållet:
- Innebörden av 7 § LAS
- Vad innebär sakliga skäl enligt LAS?
- Hur ska arbetsgivaren hantera misskötsamhet på arbetsplatsen?
- Vad innebär det att varna en arbetstagare?
- När kan arbetsgivaren säga upp på grund av misskötsamhet och när är det bättre med en uppgörelse?
- Hur ska arbetsgivaren hantera ett avtal om avslut av anställning?
Målgrupp:
Advokater, jurister, HR-chefer, HR-handläggare, bolagsjurister, ombudsmän, fackliga företrädare, arbetsgivare som förhandlar och företagsledare.