ALLT OM

HR

HR-frågor är avgörande för att undvika kostsamma fallgropar. När kan man säga upp en misskötsam anställd? När är omplacering nödvändig? Hur hanterar man olovlig frånvaro? Med Lexnovas HR-paket får du den grundläggande kunskapen som behövs för att undvika kostnader och badwill för företaget. Se till att du alltid är uppdaterad på senaste nytt inom HR. 

WEBBINARIUM

Arbetsrättsnytt – de senaste rättsfallen och förändringarna

Arbetsrättsliga förändringar sker ständigt, med nya rättsfall från Arbetsdomstolen, utredningar och lagförslag som påverkar din vardag. Se till att hålla dig uppdaterad på de senaste nyheterna för att kunna agera korrekt.
Georg Frick
Georg Frick
Arbetsrättskonsult mer
13
1
21
Under detta webbinarium förklarar och analyserar Georg Frick de viktigaste rättsfallen och nyheterna så att du är uppdaterad på gällande praxis och redo för kommande lagändringar. Få insiktsfulla analyser och förklaringar av de senaste rättsfallen och förändringarna.

EXPERTKOMMENTAR

Sakliga skäl vs saklig grund – detta gäller nu

I samband med att 7 § LAS ändrades uppstod viss förvirring beträffande innebörden av begreppet ”sakliga skäl”, och det förmodades att det skulle bli lättare att säga upp arbetstagare av personliga skäl. Nu har den nya bestämmelsen prövats, i två färska AD-avgöranden. Vad gäller numera gällande misskötsel, medvetenhet och skada, och vilken betydelse har omplacerings- och tvåmånadersregeln? Tommy Iseskog redogör för regelns tillkomst och tillämpning – liksom för hur de nya domarna förhåller sig till tidigare praxis.

EXPERTKOMMENTAR

Rätt till lön – ett nytt rättsläge

Anställningsförhållandet utmärks – precis som kontraktsrätten i allmänhet – av utbytet av prestationer. Huvudförpliktelserna som ska utbytas är arbetstagarens arbete, mot arbetsgivarens betalning av lön – även om anställningsförhållandet även rymmer många andra aspekter. Men under vilka förutsättningar har en arbetstagare rätt till lön, särskilt om något arbete inte har blivit utfört? Erik Danhard redogör för rättsläget utifrån domar från Arbetsdomstolen under senare tid.

Guide: Så hanterar du misskötsamhet på jobbet

Har du koll på hur du hanterar misskötsamhet på arbetsplatsen?

Med vår kostnadsfria guide får du en praktisk överblick av vad som räknas som misskötsamhet och vilka åtgärder du kan vidta enligt Lagen om Anställningsskydd (LAS). Vi tar upp vanliga situationer som kan uppstå och ger dig konkreta tips på hur du kan agera rättvist, konsekvent och inom lagens ramar.

Senaste inom HR

1

Rektor vid Sjumilaskolan frias från arbetsmiljöbrott – Göteborgs kommun får företagsbot

Tingsrätten frikänner den tidigare rektorn på Sjumilaskolan från arbetsmiljöbrott sedan en pojke fallit från en bergssluttning utanför skolgårdsområdet och avlidit. Tingsrätten ålägger Göteborgs kommun företagsbot om 1,2...

2

Rätt till bistånd trots uppsägning efter misskötsel

Under april och maj dök mannen knappt upp på jobbet och blev därför uppsagd. Enligt kammarrättens majoritet har han dock rätt till sökt bistånd för juli, eftersom misskötsamheten ligger mer än en kalendermånad före biståndsmånaden. Minoriteten anser dock att misskötseln...

3

AD tolkar nya LAS: Rätt säga upp lågpresenterande lagerarbetare

En lagerarbetare på näthandelsföretaget Zalandos lager är den andra personen som får sina påstått låga arbetsprestationer prövade enligt nya LAS. Eftersom han bara var aktiv under mindre än halva sin arbetstid hade företaget rätt att säga upp honom.

4

Skadestånd och ytterligare lön för byggarbetare med städlön

Arbetsdomstolen har avgjort en tvist där parterna är oeniga om huruvida en avskedad man arbetat som byggarbetare eller som lokalvårdare, var han arbetade samt vilken lön han fick. Arbetsgivarparterna lyckas inte bevisa att mannen var...

5

Föräldrapenning för egenföretagare blir fråga för HFD

Kvinnan var tjänstledig utan lön från sitt jobb i syfte att starta en verksamhet i sin makes bolag, som varit registrerat för F-skatt sedan december 2017. Högsta förvaltningsdomstolen ska nu pröva socialförsäkringsbalkens regler om företag under uppbyggnadsskede är tillämpliga och om hon därmed har rätt till...

Vimeo video

Uppsägning av personliga skäl

I detta avsnitt går Tommy Iseskog igenom de senaste arbetsrättsliga nyheterna: förslag om EU:s nya blåkortsdirektiv, sänkta arbetsgivaravgifter för växa-företag, uppgiftsskyldighet vid frånvaro på grund av vård av barn, samt myndighetssamverkan mot arbetslivskriminalitet.

Bland domarna behandlas beslut från Arbetsdomstolen om sakliga skäl vid uppsägning och arbetsvägran, Kammarrättens bedömning av nattarbete hos Spotify, samt EU-domstolens avgörande om indirekt lönediskriminering.

Få tillgång till allt detta

Håll dig uppdaterad med Lexnova Total – din källa till de senaste juridiska nyheterna, analyserna och utbildningarna från Sveriges främsta experter.

Legal Assistant

Effektivisera arbetsprocessen med snabba och pålitliga svar på dina juridiska frågor.

Nyhetsbevakning + Rättsdatabas

Lexnovas nyhetsbevakning täcker alla rättsinstanser och rättsområden. Anpassa din bevakning och få skräddarsydd information.

Play

Med vår flexibla streamingtjänst kan du ta del av avsnitt inom arbetsrätt när och var som helst.

Expertkommentarer

Få månatliga analyser från Sveriges främsta experter inom HR och arbetsrätt.

Webbinarier on-demand

Ta del av vårt omfattande arkiv med över 400 avsnitt tillgängliga on-demand.

Praxis

I våra lättanvända digitala handböcker hittar du utvalda avgöranden och lagbeslut så att du enkelt kan hålla dig uppdaterad på praxis.

Effektivisera ditt juridiska arbete – skapa ett konto och testa Lexnova kostnadsfritt