Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Vaktmästare döms – knivinnehav inte befogat

Efter jobbet var vaktmästaren på ett möte och åt därefter pizza och drack öl, innan han skulle ta bussen hem. I ryggsäcken hade han en morakniv. Hovrätten anser inte att innehavet av kniven skett i sådant naturligt samband med yrkesutövningen eller transport från arbetet att det fick anses befogat. Han döms därför för brott mot knivlagen.

Vaktmästaren åtalades vid Sundsvalls tingsrätt för brott mot knivlagen, sedan han haft kniv på en busshållplats.

Mannen berättade att han arbetade som vaktmästare och i arbetet lagade han mindre saker, utförde vissa mindre snickerier och hade en del verktyg såsom mattkniv och morakniv. Den aktuella dagen hade han slutat ungefär en timme tidigare och hade ett möte på kommunhuset. När han var på mötet hade han lagt kniven i ryggsäcken i stället för i knivslidan på byxorna. Efter mötet åt han en pizza och drack öl innan han gick till busshållplatsen. Han tog upp kniven ur ryggsäcken och virade en tröja runt den och lade sedan tillbaka den.

En busschaufför kontaktade polisen angående en berusad man med kniv. Poliserna åkte dit och fann mannen, som de tyckte såg påverkad ut och talade sluddrigt. De frågade om han hade en kniv, vilket han bekräftade att han hade.

Enligt 1 § lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål får knivar, andra stick- och skärvapen och andra föremål som är ägnade att användas som vapen vid brott mot liv eller hälsa inte innehas på allmän plats. Förbudet gäller dock inte, om innehavet med hänsyn till föremålets art, innehavarens behov och övriga omständigheter är att anse som befogat.

Frågan var om innehavet varit befogat. När det gäller frågan om vad som kan anses vara ett befogat innehav kan nämnas att exempelvis en hantverkare i sin yrkesutövning – också på allmän plats – får bära med sig en kniv som han eller hon brukar använda i arbetet (se prop. 1987/88:98 s. 9). Detta gäller även om kniven inte krävs för just den aktuella arbetsuppgiften. Vidare gäller att en hantverkare som har en arbetskniv inte bryter mot knivförbudet om han eller hon stannar till för att lyssna på exempelvis en gatumusiker eller ett politiskt torgmöte (se prop. 1987/88:98 s. 16).

Tingsrätten menade att det förhållandet att en person innehar en kniv på allmän plats samtidigt som denne är berusad inte innebär att det måste vara fråga om en brottslig gärning (se rättsfallet NJA 2016 s. 30). Oavsett hur det förhöll sig med vaktmästarens berusning hade åklagaren inte motbevisat hans uppgifter om att han använde kniven i arbetet och att han vid tillfället var på väg hem. Enligt tingsrättens uppfattning måste en vaktmästare som använder sig av kniv i sitt arbete kunna transportera kniven till och från arbetsplatsen och hemmet. Det var alltså fråga om ett befogat innehav och mannen frikändes därför.

Hovrätten för Nedre Norrland konstaterar att det är utrett att mannen innehaft en morakniv på allmän plats. Frågan är om innehavet varit befogat.

Vid bedömningen av om ett knivinnehav är att anse som befogat ska hänsyn tas till hur nära och naturligt sammanbundet innehavet är med det användande som motiverade att kniven togs med. Även omständigheter som mera allmänt påverkar risken för våldsanvändning ska vägas in. Den som under alkoholpåverkan innehar en kniv på allmän plats löper i regel större risk för att hamna i situationer där våldshandlingar kan inträffa (se rättsfallet NJA 2016 s. 30).

Som tingsrätten konstaterat finns visst utrymme för personer som använder kniv i arbetet att göra ett kortare avbrott vid en transport utan att innehavet ska anses obefogat (prop. 1987/88:98 s. 16). En kniv får dock inte medföras vid en tillställning eller en sammankomst, om inte innehavet är ett led i yrkesutövningen (prop. 1989/90:129 s. 21).

Enligt hovrättens bedömning hade det inte varit fråga om endast ett kortare avbrott i transporten mellan arbetet och hemmet. Efter att vaktmästaren avslutat arbetet var han först på ett möte och därefter åt han pizza och drack öl. I samband med att han därefter väntade på bussen har han tagit upp kniven ur sin ryggsäck. Han har då väckt allmänhetens uppmärksamhet i sådan grad att polis tillkallades.

Vid ingripandet uppfattade poliserna mannen som så berusad att han omhändertogs. Dessa omständigheter medför enligt hovrättens bedömning att mannens innehav av kniven inte skett i sådant naturligt samband med yrkesutövningen eller en transport från arbetet att innehavet är att anses som befogat.

Han döms för uppsåtligt brott mot knivlagen till 50 dagsböter om 180 kronor – totalt 9 000 kronor.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

B 1685-23.pdf

500 KB
Instans
Hovrätterna
Rättsområden
Brott mot samhället, Påföljd