Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Styrelseledamot slapp betalningsansvar för fillers

En kvinna som genom sitt bolag beställt fillers för närmare 50 000 kronor slipper personligt betalningsansvar. Hennes bolag har inte omfattats av obligatorisk revisionsplikt vid tidpunkten för upprättandet av kontrollbalansräkningarna. Hon såg dessutom senare till att kapitalet återställdes.

New Medic Era AB yrkade att tingsrätten skulle förplikta en kvinnlig företagare att till bolaget betala 46 188 kronor jämte ränta sedan hon genom sitt aktiebolag beställt fillers av märket ”Stylage” för motsvarande belopp. Produkterna skickades till hennes dagen efter varvid en faktura med betalningsvillkor om 20 dagar utfärdades. Kort därefter försattes bolaget efter egen ansökan i konkurs. Det görs gällande att kvinnan i egenskap av styrelseledamot har att svara solidariskt för den uppkomna förpliktelsen eftersom hon underlåtit att uppfylla sina skyldigheter enligt 25 kap. 18 § aktiebolagslagen.

Perioden för det personliga betalningsansvaret har, menar New Medic Era AB , inletts redan under hösten 2021. Detta eftersom det vid aktuell tidpunkt förelegat en kapitalbrist i aktiebolaget, vilket framgår av bolagets egen årsredovisning. Eftersom det i slutet av år 2021, sannolikt redan i september 2021, förelegat skäl att anta att bolaget lidit av en kritisk kapitalbrist har kvinnan haft att upprätta en kontrollbalansräkning och sedermera kalla till en första kontrollstämma.

Den första kontrollstämman har därefter haft att antingen besluta om att bolaget ska försöka återställa hela det registrerade kapitalet under den så kallade rådrumsfristen eller att bolaget ska likvideras. Om den första kontrollstämman inte beslutar att bolaget ska försättas i likvidation, har aktiebolaget åtta månader (rådrumsfristen) på sig att läka kapitalbristen. En andra kontrollstämma ska då hållas inom åtta månader där frågan om likvidation ska prövas på nytt. Det görs gällande att det aldrig har hållits några kontrollstämmor. Under alla omständigheter har de kontrollbalansräkningar samt tillhörande stämmoprotokoll som getts in i målet inte utförts i enlighet med de krav som ställs i aktiebolagslagen, varför de bör underkännas i sin helhet.

Göteborgs tingsrätt konstaterar att kvinnan har gett in två kontrollbalansräkningar med tillhörande stämmoprotokoll som enligt handlingarna upprättats vid de påstådda datumen. Av i målet ingivna balansrapporter framgår vidare att kontrollbalansräkningarna återspeglar bolagets faktiska ställning vid tidpunkterna i fråga. Av årsredovisningen för år 2021 framgår därtill att styrelsen under året, det vill säga år 2021, låtit upprätta en kontrollbalansräkning och att en ytterligare kontrollbalansräkning upprättats per den 31 maj 2022, vilket är det datum som utgör balansdag i den andra kontrollbalansräkningen. Det kan i detta avseende noteras särskilt att årsredovisningen signerats den 7 juni 2022, det vill säga enbart dagar efter den andra kontrollbalansräkningens upprättande.

Enligt tingsrätten finns det därför inget i utredningen som tyder på att handlingarna skulle utgöra efterhandskonstruktioner. Vad New Medic Era AB har anfört om hur kvinnans bolag utfört sin löpande bokföring medför ingen annan bedömning. Inte heller uppgifterna om att en kontrollbalansräkning ska ha upprättats i början av 2022 påverkar tingsrättens bedömning. Detta då det endast synes vara en felaktig återgivelse från konkursförvaltarens sida av vad som rätteligen framgår av årsredovisningen från 2021. Tingsrätten finner därför inget annat visat än att kontrollbalansräkningarna har upprättats de dagar som påståtts, det vill säga den 1 november 2021 respektive den 3 juni 2022.

Vad gäller kravet på revisor kan följande konstateras: Det aktuella bolaget ska enligt sin bolagsordning inte ha revisor. New Medic Era AB har oaktat detta gjort gällande att bolaget under den i målet aktuella perioden omfattats av obligatorisk revisionsplikt enligt 9 kap. 1 § aktiebolagslagen.

En förutsättning för att ett bolag ska omfattas av den obligatoriska revisionsplikten är att mer än ett – dvs minst två – av de i paragrafen angivna villkoren varit uppfyllda under vart och ett av de två senaste räkenskapsåren. Eftersom de i målet aktuella kontrollbalansräkningarna upprättats under 2021 och 2022 är det räkenskapsåren före-gående dessa år som är av intresse. Av ingivna årsredovisningar avseende 2020 och 2021 framgår att ingen av de angivna villkoren i 9 kap. 1 § aktiebolagslagen varit uppfyllda under två på varandra följande räkenskapsår. Kvinnans bolag har därmed inte omfattats av obligatorisk revisionsplikt vid tidpunkten för upprättandet av kontrollbalansräkningarna. Kontrollbalansräkningarna har alltså sammanfattningsvis upprättats på rätt vis.

New Medic Era AB har därtill gjort gällande att det inte hållits några kontrollstämmor i kvinnans bolag samt att det oaktat detta förekommit formaliafel i samband med de påstådda stämmorna. Tingsrätten konstaterar inledningsvis att det saknas skäl att ifrågasätta att det hållits kontrollstämmor i enlighet med de protokoll getts in i målet mot bakgrund av de skäl som redogjorts för ovan angående kontrollbalansräkningarna. Oaktat det just sagda är formerna för kontrollstämmornas genomförande av mindre betydelse då det främsta ändamålet med bestämmelserna om första och andra kontrollstämman, och att frågan om likvidation ska hänskjutas till bolagsstämma, är att aktieägarna ska underrättas om bolagets situation. Bestämmelserna är nämligen i första hand till för att skydda aktieägarna.

I ett enmansaktiebolag betyder det att aktieägaren i princip kan ”hålla bolagsstämma i huvudet”. Det förhållandet att de formella bestämmelserna inte efterlevs behöver därför inte leda till att vad som förekommit i fråga om bolagsstämma drabbas av ogiltighet. (se Lindskog, Kapitalbrist i aktiebolag [28 april 2023, JUNO, avsnitt 6.5.3] samt Nerep, Aktiebolagslag (2005:551) 25 kap. 15 §, Lexino 2024-04-01, JUNO).

Kvinnan har varit ensam styrelseledamot och ensam aktieägare i sitt aktiebolag. Formaliabestämmelserna avseende kontrollstämmornas genomförande är därför inte av omedelbar betydelse vid bedömningen av frågan om personligt betalningsansvar. Av ingivna handlingarna kan i stället konstateras att hon den 1 november 2021 både upprättat en kontrollbalansräkning som utvisat en kapitalbrist samt genom extra bolagsstämma fattat beslut om att vidta åtgärder för att återställa bolagets kapital. Hon har i detta skede alltså gjort vad som kan ankommer på henne, varför rådrumsfristen för att återställa bolagets kapital börjat löpa samma dag (jfr RH 1996:114 och RH 2003:15).

På liknande vis kan konstateras att hon den 3 juni 2022, det vill säga cirka sju månader därefter, upprättat en kontrollbalansräkning som utvisat att bolagets kapital återställts och att denna lagts fram på bolagsstämma samma dag. Eftersom kontrollbalansräkningen utvisat att bolagets aktiekapital varit återställt har bolaget inte varit likvidationspliktigt. Även i detta skede har hon alltså gjort vad som ankommer på henne. Att kontrollbalansräkningen signerats först den 6 juni 2022 är av mindre betydelse då även detta varit väl inom rådrumsfristen. Det har därmed inte visats att någon medansvarsperiod börjat löpa med anledning av bolagets kapitalbrist år 2021.

New Medic Era AB förlorar och ska därmed ersätta kvinnans rättegångskostnad med 163 423 kronor, alltså drygt tre gånger mer än tvisteföremålets värde.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

T11933-23.pdf

400 KB
Instans
Tingsrätterna
Rättsområden
Associationsrätt - aktiebolagsrätt, Insolvensrätt, Köprätt