Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Stockholmsmäklare döms till fängelse för ekobrott

En toppmäklare i Stockholmsområdet döms till fängelse i tre år och sex månader för ekonomisk brottslighet kopplad till hans mäklarfirma. Även en 39-årig man – som enligt tingsrätten har varit faktisk företrädare för bolaget – döms till fängelse. Männen har bland annat underlåtit att bokföra affärshändelser på flera miljoner kronor.

Stockholms tingsrätt dömer en mäklare i Stockholmsområdet till fängelse i tre år och sex månader för grova ekobrott. Även den person som han drivit sin mäklarfirma med – en 39-årig man – döms till fängelse i fyra år. Också två kvinnor som har varit involverade i brottsligheten döms till två års fängelse respektive villkorlig dom och dagsböter.

Åtalet kretsar kring en numera konkursad mäklarfirma som bildades 2017. Våren 2023 fick Ekobrottsmyndigheten tillgång till mäklarfirmans konton hos Fortknox efter beslut om husrannsakan på distans.

I Fortknox fanns bland annat grund- och huvudböcker samt digitala verifikationsunderlag avseende upprättade kundfakturor och underlag för bokförda löner, men i övrigt innehöll Fortknox inte verifikationsunderlag till bokförda affärshändelser. I anslutningen till tillslaget påträffades ett antal pärmar som innehöll verifikationer för 2020–2022.

Enligt tingsrätten är det utrett att mäklaren – som 2019 var den mäklare som förmedlade flest bostäder i Stockholm län – var formell företrädare och ansiktet utåt medan 39-åringen var faktiskt företrädare för bolaget. Utgångspunkten är därför att båda männen har ansvarat för mäklarfirmans bokföring och andra ekonomiska skyldigheter.

Domstolen anser att det är bevisat att det saknas verifikationer för transaktioner som uppgick till cirka tio miljoner kronor för 2020, cirka sju miljoner kronor för 2021 och drygt två miljoner kronor för 2022. Bokföringen för 2020 innehåller även oriktiga fakturor. Männen ska därför dömas för grovt bokföringsbrott.

Männen döms även för grov näringspenningtvätt, för att ha sålt förmedlat lägenheter till och tagit emot handpenning från högriskkunder. Enligt tingsrätten är det uppenbart att transaktionerna har syftat till att tvätta pengar.

Mäklaren har även köpt och sålt ett stort antal lägenheter i eget namn och Skatteverket har kommit fram till att omfattningen innebär att det rör sig om en näringsverksamhet. Eftersom det föreligger bokföringsplikt vid försäljning av näringsbostadsrätter döms mäklaren i denna del för grovt bokföringsbrott.

Mäklarfirman ska betala en företagsbot på fem miljoner kronor och männen åläggs näringsförbud i fem år vardera. 

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

B 7134-23.pdf

4 MB
Instans
Tingsrätterna
Rättsområden
Ekobrott, Bostadsrätt, Fastighetsköp, Fastighetsmäkleri, Revision och granskning