Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Socialtjänstsekretess hos tolkförmedling blir fråga för HFD

Högsta förvaltningsdomstolen ska pröva om uppgifter i en handling som socialtjänsten har överlämnat för översättning till ett kommunalförbund omfattas av socialtjänstsekretess hos kommunalförbundet. Kammarrätten, som var oenig, kom fram till att uppgifterna skyddades av sekretess.

Tolkförmedling Väst, ett kommunalförbund, avslog i oktober 2023 att avslå en kvinnas begäran om att lämna ut en handling avseende ett tidigare översättningsuppdrag. Enligt tolkförmedlingen omfattas den aktuella handlingen av sekretess enligt 26 kap. 1 § offentlighets- och sekretesslagen, OSL.

Kvinnan som begärt ut handlingen överklagade beslutet och yrkade i Kammarrätten i Göteborg att handlingen skulle lämnas ut i sin helhet alternativt i maskerat skick. Enligt kvinnan kan tolkförmedlingen inte åberopa den aktuella bestämmelsen eftersom den endast är tillämplig på organisationer som bedriver socialtjänst.

Kammarrätten konstaterade att enligt 26 kap. 1 § OSL gäller sekretess inom socialtjänsten för uppgift om en enskilds personliga förhållanden om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den enskilde eller någon närstående lider men. Med socialtjänst förstås bland annat verksamhet enligt lagstiftningen om socialtjänst.

Frågan är om den begärda handlingen omfattas av sekretess trots att den har överlämnats för översättning från socialförvaltningen till tolkförmedlingen, som är en annan myndighet.

Sekretessen enligt 26 kap 1 § OSL gäller för verksamhet enligt lagstiftningen om socialtjänst och bestämmelsen begränsar inte omfattningen till enbart den myndighet där socialtjänst normalt bedrivs. Om det undantagsvis skulle förekomma att socialtjänst bedrivs även hos annan myndighet än kommunernas socialförvaltningar omfattas verksamheten därför av sekretessen.

Att översätta en handling kan inte anses vara en sådan särskild verksamhet som avses i OSL. En översättare som anlitas av en myndighet har en sådan anknytning till myndigheten att han eller hon kan sägas delta i myndighetens verksamhet, konstaterade domstolen.

Dessutom, framhöll domstolen, omfattas en översättare av tystnadsplikt. Om översättningen hade skett inom ramen för socialförvaltningens egen organisation hade det stått klart att översättningen ingår i verksamheten på myndigheten. Det finns inte skäl att se saken på ett annat sätt när översättningen sker hos en annan myndighet.

När tolkförmedlingen översätter handlingar inom ramen för verksamhet enligt lagstiftningen som socialtjänst utgör översättningen därför sådan verksamhet. 26 kap. 1 § är därmed tillämplig i denna situation.

Det stod inte klart att uppgifterna i den begärda handlingen kunde röjas utan att den enskilde eller någon närstående led men. Handlingarna lämnades därför inte ut och kvinnans överklagande avslogs.

En ledamot var skiljaktig och ansåg att handlingen inte omfattades av sekretess.

Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, har nu bestämt sig för att pröva målet. Frågan som intresserar domstolen är om ”uppgifter i en handling som en kommuns socialtjänst har överlämnat för översättning till ett kommunalförbund, som för medlemmarnas räkning bedriver översättningsförmedling, omfattas av socialtjänstsekretess hos kommunalförbundet”.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

7435-23.pdf

600 KB
Instans
Högsta förvaltningsdomstolen
Rättsområden
Förvaltningsrätt, Offentlighet och sekretess, Kommunalrätt, Socialrätt, Personuppgifter och integritet