Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

SD-profil döms för Twitter-inlägg om romer

En SD-profil döms för hets mot folkgrupp i hovrätten sedan han uttalat sig nedsättande om romer.

Den tilltalade mannen som länge arbetat inom medier med anknytning till Sverigedemokraterna åtalades för helt mot folkgrupp så han ”uttalat sig nedsättande om romer med syftning på etniskt ursprung”. Han hade på sitt Twitterkonto i en kommentar till en nyhetsartikel om åldringsrån lagt upp ett inlägg där han angett "En romsk specialitet". Meddelandet spreds genom att meddelandet legat öppet för envar att se samt genom att mannen hade flera tusen följare till sitt Twitterkonto.

Varbergs tingsrätt konstaterade att ordalagen i det publicerade inlägget, det vill säga ”En romsk specialitet” sammantaget med att mannen länkade till en artikel med rubriken ”Låtsades komma från polisen – rånade äldre i Malmö” inte kan förstås på annat sätt än att den tilltalade förmedlat ett nedsättande budskap om att romer i allmänhet är benägna att begå rån mot äldre. Inlägget gav uttryck för missaktning av gruppen romer och inbjöd inte till någon diskussion. Enligt tingsrättens bedömning var det fråga om ett kränkande värdeomdöme som helt klart översteg gränsen för saklig kritik och debatt. Det är därmed utrett att mannen uttryckt missaktning för en grupp personer med syftning på etniskt ursprung.

Genom att lägga ut inlägget på Twitter, med risk för spridning, gjorde han inlägget tillgängligt för en obestämd krets personer. Med hänsyn till omständigheterna är det vidare utrett att han haft uppsåt till gärningen. Gärningen ansågs inte som ringa. Han dömdes därför till villkorlig dom och dagsböter.

Hovrätten för Västra Sverige konstaterar i likhet med tingsrätten att SD-profilen gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp.

I fråga om straffmätning instämmer hovrätten i tingsrättens bedömning att påföljden inte kan stanna vid enbart böter. Däremot bör antalet dagsböter begränsas till 40 (jfr NJA 2020 s. 1083).

När det sedan gäller dagsbotens sänks den från 220 kronor 180 kronor.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

B2955_23.pdf

1 MB
Instans
Hovrätterna
Rättsområden
Brott mot samhället, Tryck- och yttrandefrihet