Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Rev sönder bostadsrättsförenings prideflaggor – 11 000 kronor i böter

Mannen, som var medlem i bostadsrättsföreningen, tog ner och rev sönder de två prideflaggorna som föreningen hängt upp eftersom han ansåg att det var olämpligt att hänga upp dessa på gården. Han ska nu betala skadestånd med 1 560 kronor samt dagsböter om sammanlagt 11 200 kronor.

Den 41-åriga mannen åtalades vid Göteborgs tingsrätt för skadegörelse, sedan han klippt eller rivit sönder två prideflaggor som tillhörde bostadsrättsförening där han själv var medlem.

En styrelseledamot i bostadsrättföreningens styrelse fick ett telefonsamtal av en granne, som uppgav att mannen höll på att ta ner prideflaggorna. Han gick ut och stoppade mannen, som då sa att barn inte skulle behöva växa upp med att se prideflaggor.

Grannen berättade att hon sett en person hissa ner flaggorna och hon öppnade då balkongdörren och frågade vad han höll på med. Enlig vittnet hade mannen svarat att han inte ville ha en pedofil-flagga på gården eftersom han köpt en dyr lägenhet.

Den tilltalade erkände att han hissat ner och rivit sönder flaggorna, men att han inte gjort detta i brottsligt syfte. Han trodde att det rörde sig om ett ”prank” från en yttre aktör och ansåg inte att flaggorna borde hänga på deras gård. Prideflaggor och bostadsrättsföreningar hör enligt honom inte ihop. Han hade sönder dem för att förhindra att de sattes upp igen.

Vidare ansåg han att han blivit felciterad av vittnena – han hade uttryckt att det var olämpligt att hänga upp flaggorna på bostadsrättsföreningens gård.

Göteborgs tingsrätt fann det utrett att han rivit sönder flaggorna och att skadans storlek uppgick till 1 560 kronor. Uppsåt hade förelegat. Mannen dömdes för skadegörelsen till dagsböter om sammanlagt 11 200 kronor och ska betala skadestånd till bostadsrättsföreningen med 1 560 kronor.

Hovrätten för Västra Sverige anser även att ett motiv för gärningen får anses vara att kränka en grupp personer på grund av sexuell läggning och könsöverskridande identitet eller uttryck. Hovrätten fastställer tingsrättens dom. 

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

B 2859-24.pdf

1 MB
Instans
Hovrätterna
Rättsområden
Egendomsbrott, Påföljd