Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Region Uppsala slipper miljonvite – brister i tydlighet och precision

Kammarrätten upphäver Inspektionen för vård och omsorgs beslut att, under hot om 20 miljoner kronor i vite, förelägga Region Uppsala att tillgängliggöra minst 30 nya vårdplatser på Akademiska sjukhuset. Kammarrätten anser till skillnad från förvaltningsrätten att föreläggandet är alltför oklart på flera punkter.

Region Uppsala slipper miljonvite – brister i tydlighet och precision

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, förelade i september 2021 Region Uppsala att, vid vite om 20 miljoner kronor, senast den 2 december 2021 tillskapa vårdplatser.

I föreläggandet anges att regionen ska tillgängliggöra ”det antal vårdplatser som behövs” inom den somatiska slutenvården för att tillgodose ”samtliga patienters behov av inneliggande vård”. Det framgår vidare att antalet ska utgå från behov men inte understiga 30 nya platser.

Bakgrunden till beslutet var att bristen på vårdplatser på Akademiska sjukhuset i Uppsala allvarligt äventyrat patientsäkerheten under flera års tid.

Regionen överklagade till Förvaltningsrätten i Karlstad och anförde bland annat att IVO:s beslut inte uppfyllde kraven på tydlighet och precision. Regionen pekade på att det inte tydliggörs vad som avses med att tillgängliggöra vårdplatser. Det framgår heller inte om en utökning av vårdplatser på Lasarettet i Enköping, som också drivs av regionen, skulle vara tillräckligt. Vidare är det oklart vilka specialistområden inom den somatiska slutenvården som avses. Det gick heller inte att utläsa från vilket antal vårdplatser ökningen om 30 platser skulle ske.

Regionen menade även att det var omöjligt att skapa 30 vårdplatser inom nio veckor, eftersom det skulle kräva nyrekrytering av 40 sjuksköterskor och lika många undersköterskor.

Förvaltningsrätten hänvisade inledningsvis till bland annat 7 kap. 25 § patientsäkerhetslagen. Där framgår att ett föreläggande enligt lagen ska innehålla uppgifter om de åtgärder som IVO anser nödvändiga för att avhjälpa missförhållandena och när åtgärderna senast ska vara utförd.

Domstolen konstaterade att det inte anges någon geografisk begränsning eller särskild vårdenhet i föreläggandet. Det var därför enligt rättens mening tydligt att föreläggandet kunde efterkommas oavsett var platserna tillgängliggjordes. Vidare ansågs regionen ha haft att utgå från att det var en ökning med 30 platser utöver de platser som funnits tillgängliga vid tidpunkten för IVO:s beslut. Någon annan tolkning av föreläggandet var inte rimlig.

Inte heller i övrigt ansåg förvaltningsrätten att föreläggandet var behäftat med formella brister. Vidare framhölls att föreläggandet avser tillgängliggörande av vårdplatser och inte nyrekrytering av personal, varför regionens bemanningsinvändning saknade relevans. Nio veckor bedömdes dock vara en förhållandevis kort tid och fullgörandetiden skulle därför förlängas till den 2 februari 2022.

Domen överklagades därefter till Kammarrätten i Göteborg, som gör en helomvändning och upphäver föreläggandet.

Kammarrätten konstaterar att det inte framgår exakt hur många platser som ska tillgängliggöras, utan endast att antalet ska vara så många som behövs. Uttrycket att samtliga patienters behov av inneliggande vård ska tillgodoses är vagt och ger ett alltför stort tolkningsutrymme enligt domstolen.

Avslutningsvis noteras att det inte framgår hur många vårdplatser som fanns inom den somatiska slutenvården vid tidpunkten för beslutet. ”Utgångspunkten för föreläggandet är alltså oklar”, konstaterar rätten.

Sammantaget anser kammarrätten att föreläggandet brister i tydlighet och precision. Regionens överklagande ska därför bifallas så att föreläggandet upphävs i dess helhet.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

7560-21.pdf

10 MB
Instans
Kammarrätterna
Rättsområden
Förvaltningsprocess, Förvaltningsrätt, Hälso- och sjukvårdsrätt, Offentlig ekonomi, Tillstånd och tillsyn