Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Pilot förlorar certifikatet på grund av alkoholproblem

En pilot som har ertappats alkoholpåverkad vid två tillfällen när han varit aktiv i tjänst förlorar sitt flygcertifikat. Utredningen talade enligt förvaltningsrätten för att det förelåg återfallsrisk särskilt i samband med stress. Det var därför rätt att återkalla certifikatet. Kammarrätten gör samma bedömning.

Pilot förlorar certifikatet på grund av alkoholproblem

Transportstyrelsen beslutade i maj 2019 att återkalla en pilots trafikflygarcertifikat. Som skäl för beslutet angavs att mannen inte uppfyllde de medicinska kraven.

Redan år 2012 hade mannen påträffats påverkad medan han var i tjänst som pilot på Arlanda flygplats. Det ledde till att flygcertifikatet återkallades. Efter omfattande rehabilitering fick han dock tillbaka certifikatet med prövotid i ett så kallat tvåpilotsystem. Inte särskilt lång tid efter rehabiliteringen, i oktober 2016, ertappades han på nytt påverkad – i cockpit i samband med förberedelse inför en flygning från Sturup flygplats.

Mannen överklagade beslutet till Förvaltningsrätten i Linköping. Han anförde att agerandet kunde förklaras av dåliga arbetsförhållanden och psykisk ohälsa. I dagsläget är han fri från alkoholproblem, förklarade han.

Förvaltningsrätten konstaterade att mannen vid två tillfällen ertappats alkoholpåverkad när han varit i tjänst som pilot. Vid det senaste tillfället skedde det i cockpit i samband med förberedelser inför en flygning. Till grund för att han fick tillbaka sitt certifikat var att det inte fanns någon risk för återfall, men trots detta fick han alltså återfall i tjänsten några år senare.

Mot bakgrund av detta ansåg rätten att det var klarlagt att mannen vid två tillfällen inte iakttagit de bestämmelser och föreskrifter som är väsentliga för att genomföra en säker flygning. Händelserna ger uttryck för, ansåg domstolen, att det föreligger återfallsrisk särskilt i samband med stress. Vad mannen anfört ändrade inte detta.

Överlagandet skulle därför avslås.

Kammarrätten i Jönköping ansluter sig till förvaltningsrättens bedömning att det var rätt av Transporstyrelsen att återkalla flygcertifikatet.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

3908-22.pdf

1 MB
Instans
Kammarrätterna
Rättsområden
Legitimations- och disciplinärenden, Förvaltningsrätt, Trafik och fordon, Ordning och säkerhet, Tillstånd och tillsyn