Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Par döms efter Drottningholms-dejt – råkade gå in till kungens båthus

När kvinnan och mannen, som var på dejt på Drottningholm, skulle tillbaka till parkeringen passerade de en grind in till kungens båthus. De hade sett att det fanns en skylt på grinden och i viss mån funderat över om det var tillåtet att gå genom området. Nu döms de för obehörigt tillträde till skyddsobjekt till dagsböter.

Den 26-åriga kvinnan och den 28-årige mannen var på dejt på Drottningholm. De hade åkt bil ut till Drottningholm och hade med sig lite fika. De promenerade runt i labyrinten och gick på lite olika stigar och sedan följde de en lång allé som de trodde ledde ner till vattnet. Så var dock inte fallet och när det började mörkna kollade de Google Maps för att hitta en kortare väg tillbaka till parkeringen.

De kom då fram till grinden och de såg men reflekterade inte närmare över skylten på grinden. Eftersom den inte var låst öppnade de grinden och fortsatte in på området. De såg då en röd lampa och insåg att det var en kamera. De kom ut från området igen och såg då vakterna utanför slottet. De fick då redogöra för vakterna var de hade varit.

Ett vittne, som tjänstgjorde på Drottningholm, berättade att han och kollegorna träffat två personer som varit inne på förbjudet område. De berättade att de gått in genom en grind som ligger nere vid Kungens båthus. Grinden var stängd men inte låst. På grinden fanns en skylt om att området är ett militärt skyddsobjekt. Det fanns även skyltar till höger och vänster om grinden. Personerna hade bett om ursäkt.

Brottet obehörigt tillträde till skyddsobjekt regleras i skyddslagen (2010:305). Ett beslut om skyddsobjekt innebär att obehöriga inte har tillträde till skyddsobjektet. För straffansvar krävs antingen uppsåt eller oaktsamhet.

Drottningholms slott utgör ett skyddsobjekt. De objektiva kriterierna för straffansvar var uppfyllda. Solna tingsrätt ansåg inte att de tilltalade agerat med uppsåt, men däremot oaktsamt. De hade uppmärksammat att det fanns en skylt och i viss mån funderat över om det var tillåtet att gå genom området. Under dessa förhållanden borde de förstått att det kunde finnas restriktioner kring området och gjort en närmare undersökning av detta – exempelvis genom att kontrollera vad som stod på skylten.

Eftersom de berett sig tillträde till skyddsobjektet genom att passera en stängd, markerad grind och även gått en inte obetydlig sträcka inom skyddsobjektsgränsen bedömdes brottet inte som ringa. De dömdes för obehörigt tillträde till skyddsobjekt av normalgraden. Påföljden bestämdes till villkorlig dom i förening med 30 dagsböter. För kvinnan uppgick summan till totalt 9 000 kronor och för mannen 13 500 kronor. Svea hovrätt gör samma bedömning och fastställer domen.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

B 9208-24.pdf

1 MB
Instans
Hovrätterna
Rättsområden
Brott mot samhället, Ordning och säkerhet, Påföljd