Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Mobilsamtal och en kvart hos prostituerad bevisar inte sexköp

Trots att åklagaren med stöd av uppgifter från en spanare lyckats visa att den tilltalade mannen träffat en prostituerad i en kvart och att en Viber-konversation visar att de före mötet diskuterade vilka tjänster kvinnan utförde och vad dessa kostade frias han i hovrätten.

Göteborgs tingsrätt ansåg det visat att den 32-årige mannen den 25 oktober 2022 hade en konversation på Viber med en kvinna som säljer sexuella tjänster. Konversationen kan, enligt tingsrätten, inte förstås på något annat sätt än att mannen frågat om möjligheten att köpa sexuella tjänster och fått till svar att det skulle kosta 1 500 kronor.

32-åringen skriver därefter att han ska bege sig till den adress där kvinnan befann sig. Numret som han skrivit med är registrerat på hemsidan "sex-tjejer.com" och är kopplat till en kvinna vid namn "Katy". Av Katys annons på hemsidan står det klart att hon säljer sexuella tjänster  Göteborgsområdet. Den skriftliga bevisningen ger, enligt tingsrätten, sammantaget starkt stöd för att 32-åringen begav sig till adressen för att köpa sexuella tjänster.

Att han också genomfört köpet av sexuella tjänster är bevisat genom vad vittnet, en spanare från polisen, berättat om hur han observerade hur 32-åringen anlände till adressen och kom ut 15 minuter senare. Det var klarlagt att spanarens iakttagelser skedde samma kväll som 32-åringen skrev med Katy om att köpa sexuella tjänster.

Tingsrätten bedömde därmed att det genom åklagarens bevisning var styrkt att 32-åringen på tid och plats som åklagaren påstått köpt sexuella tjänster. Han dömdes därför för köp av sexuell tjänst till villkorlig dom och 40 dagsböter.

Liksom tingsrätten anser Hovrätten för Västra Sverige att utredningen visar att 32-åringen på den tid och plats som anges i gärningsbeskrivningen träffade Katy, som sålde sexuella tjänster. Av den åberopade Viber-konversationen framgår att de före mötet diskuterade vilka tjänster Katy utförde och vad dessa kostade. Av konversationen kan slutsatsen dras att Katy var tveksam till att genomföra allt som 32-åringen var intresserad av. Vad som hände i lägenheten under de cirka 15 minuter som mannen befann sig där är inte utrett. Åklagaren har inte lagt fram någon bevisning om vad Katy berättat om händelsen. Det kan därmed inte uteslutas att något sexköp aldrig genomfördes. Åtalet ska därför ogillas.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

b1392_23.pdf

1 MB
Instans
Hovrätterna
Rättsområden
Brott mot samhället, Brott mot person, Påföljd, Övrig straffrätt