Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Lärare jobbade med falsk legitimation – måste betala halv miljon

En kvinna som arbetat som lärare i Södertälje kommun har dömts efter att ha använt en falsk lärarlegitimation vid sin anställning. Under fyra år hade hon en högre lön än hon annars skulle ha haft, tills misstankar väcktes om hennes behörighet efter klagomål från elever. Kvinnan måste nu betala över en halv miljon kronor i skadestånd till kommunen.

Den 53-åriga kvinnan åtalades för att ha visat upp en falsk lärarlegitimation när hon anställdes på Vuxenutbildningen i Södertälje kommun, för att sedan jobba där i fyra år med en högre lön än hon skulle haft om hon inte hade visat upp lärarlegitimationen.

Efter klagomål på undervisningen från elever fattade den närmaste chefen misstanke, och tillsammans med HR hittade de två lärarlegitimationer som tillhörde kvinnan, som inte överensstämde med varandra. Vid kontakt med skolverket och Universitets- och Högskolerådet (UHR) kom det fram att båda dokumenten var falska. Det visade sig även att kvinnan inte gått kurser på universitet i Sverige som hon hävdat att hon gjort.

Kvinnan erkände i förhör att hon förfalskat behörigheter, genomgångna kurser och lärarlegitimation från Skolverket, UHR och universitetet.

Under huvudförhandlingen uppgav kvinnan att hon hade skaffat den falska legitimationen 2012, då hon jobbat på en skola i två år, när en ny rektor krävde att lärarna skulle vara behöriga. Det var första gången hon använde den falska lärarlegitimationen, och hon sa att det var för att hon var ensamstående med två barn och utländsk, och att hon gjorde det i desperation.

Hon hade även lämnat in lärarlegitimationen när hon skulle anställas som lärare vid vuxenubildningen.

Tingsrätten bedömde att hon genom att göra så uppsåtligen vilselett Södertälje kommun att anställa henne i lönekategorin för behöriga lärare. Hon fick en högre lön, vilket innebar skada för kommunen och vinning för henne själv. Hon dömdes därför för grovt bedrägeri medelst brukande av falsk urkund, och fick villkorlig dom och 70 dagsböter om 50 kronor.

53-åringen ålades också att betala skadestånd till kommunen om 565 110 kr. 403 650 kronor för mellanskillnaden i lön mellan behörig och obehörig lärare, och 161 460 kronor i personalkostnader.

I hovrätten yrkade kvinnan att hon skulle frikännas, eller att brottet skulle bedömas som brott av normalgraden. Kvinnan yrkade också att skadeståndet skulle sättas ned.

Men precis som tingsrätten fann hovrätten att kvinnan vilselett kommunen genom åberopande av en falsk lärarlegitimation, och fastslår därför tingsrättens dom. Den enda ändringen hovrätten gör är att bestämma att ränta på skadeståndet ska utgå från sista datumet i brottsperioden, istället för första som tingsrätten bestämt det till.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

B 3728-24.pdf

1 MB
Instans
Hovrätterna
Rättsområden
Övrig arbetsrätt, Ekobrott, Skola och utbildning