Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

”Koranbrännaren” utvisas – trots hotbild i hemlandet

Migrationsdomstolen fastställer Migrationsverkets beslut att utvisa en irakisk medborgare som gjort sig känd för att bränna exemplar av koranen på allmän plats. På grund av koranbränningarna har en ny hotbild uppkommit i hemlandet. Han utesluts dock från internationellt skydd eftersom han medverkat till allvarlig brottslighet.

”Koranbrännaren” utvisas – trots hotbild i hemlandet
Trots att en ny hotbild har uppstått utesluts mannen från internationellt skydd.

Mannen beviljades asyl i Sverige januari 2019 eftersom han riskerade förföljelse i hemlandet Irak. Till följd av detta beviljades han bland annat flyktingstatusförklaring samt tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd som skyddsbehövande.

Mannen har på senare tid gjort sig känd i Sverige för att ansöka om tillstånd för att bränna exemplar av koranen på offentlig plats.

Under sommaren 2022 mottog Migrationsverket flera tips som gjorde gällande gällande att mannen återvänt till Irak efter att han beviljats asyl och att han lämnat oriktiga uppgifter till stöd för sin asylansökan.

Till följd av detta beslutade verket i oktober 2023 att återkalla mannens flyktingstatus samt uppehålls- och arbetstillstånd. Han uteslöts dessutom från att på nytt beviljas internationellt skydd eftersom han medverkan till allvarlig brottslighet. Myndigheten beslutade även att utvisa honom till Irak och förbjuda honom från att återvända till Sverige under fem år. På grund av verkställighetshinder beviljades han dock tidsbegränsat uppehållstillstånd.

Av Migrationsverkets utredning framgick bland annat att han hade sitt irakiska hemlandspass i besittning, trots att han uppgett att han förlorat handlingen. Bilder som han publicerat på sociala medier talade för att han rest till Bagdad efter att han beviljats asyl. Bland annat fanns bilder föreställandes mannen vid Iraks parlament som publicerades i samband med att parlamentet stormades 2022.

På grund av koranbränningarna ansågs det ha uppstått en ny hotbild mot honom. Av utlänningslagen framgår dock att en person ska uteslutas från internationellt skydd om denne medverkat till allvarlig brottslighet. Myndigheten bedömde att mannen hade gjort sig skyldig till sådan brottslighet och han skulle därför uteslutas från internationellt skydd.

Migrationsdomstolen vid Förvaltningsrätten i Stockholm fastställer nu Migrationsverkets beslut.

Domstolen anser i likhet med Migrationsverket att det är klarlagt att mannen har ljugit under asylprocessen. Mycket talar också för att han har återvänt till Irak efter asylbeslutet. Därmed har han inte varit att betrakta som flykting vid tidpunkten för underinstansens asylbeslut.

Rätten instämmer även i att en ny hotbild har uppkommit på grund av koranbränningarna i Sverige. Han ska dock uteslutas från att anses som flykting eftersom Migrationsverket har visat att det finns synnerlig anledning att anta att han har medverkat till sådan allvarlig brottslighet att han ska uteslutas från internationellt skydd. Av sekretesskäl framgår dock inte vilken brottslighet mannen har gjort sig skyldig till.

Sammantaget bedömer Migrationsdomstolen att det var rätt att återkalla mannens uppehållstillstånd, resedokument och flyktingstatusförklaring. Det har även varit korrekt att utvisa honom. Mot bakgrund av att han anses utgöra ett hot mot allmän ordning och säkerhet har det varit rätt att påföra honom ett återreseförbud på fem år. På grund av de verkställighetshinder som finns ska han dock beviljas ett tidsbegränsat uppehållstillstånd.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

UM 15745-23.pdf

500 KB
Instans
Migrationsdomstolarna
Rättsområden
Övrig internationell rätt, Uppehållstillstånd på grund av skyddsbehov, Övrig migrationsrätt, Folkrätt, Ordning och säkerhet, Övrig straffrätt