Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Kallade klient lögnare inför domstol – nu prickas advokaten av samfundet

När klienten ville byta rättshjälpsbiträde skrev advokaten till tingsrätten att skälen bestod i ”rena lögner”. Hon brast därmed i trohet och lojalitet mot klienten och åsidosatte i och med det god advokatsed. Advokaten tilldelas därför också en erinran.

Kallade klient lögnare inför domstol – nu prickas advokaten av samfundet

En advokat var i början av 2022 förordnad som målsägandebiträde och rättshjälpsbiträde för en kvinna i en förundersökning om brott. När åklagaren beslutade att lägga ned förundersökningen ville kvinnan överklaga. Advokaten ansåg att det inte fanns förutsättningar för att framgångsrikt överklaga beslutet – något som ledde till att kvinnan ville byta biträde. Så skedde också, efter ett beslut från tingsrätten.

Efter detta anmälde också det nya biträdet advokaten till Advokatsamfundet för brott mot god advokatsed. Anmälan avsåg flera aspekter som debitering och bristande tidsspecifikation, men också illojalt agerande mot klienten. Advokaten skulle nämligen ha anklagat klienten för att ljuga i samband med att hon velat byta biträde.

Detta tillbakavisades av advokaten. I begäran om byte av biträde hade det dock angetts ”grovt oriktiga uppgifter” och advokaten kunde svårligen se att dessa kommit från klienten, skrev hon i ett yttrande till samfundet. Advokaten har uppfattat klienten som såväl trovärdig som tillförlitlig. Just därför är det uteslutet att hon skulle ”komma med sådana grova oriktiga beskyllningar som gjorts i ansökan om att få byta rättshjälpsbiträde”, framgår det av yttrandet. Det framgår inte heller om uppgifterna kommit från kvinnan eller om det handlar om ”tolkningar” som det nya biträdet gjort.

Advokatsamfundets disciplinnämnd går dock på anmälarens linje och meddelar nu advokaten en erinran för brott mot god advokatsed.

Det framgår av utredningen att advokaten i en inlaga till tingsrätten angett att de skäl som hennes klient anfört angående begäran om att byta biträde är ”rena lögner”. Hon har därmed brustit i trohet och lojalitet mot klienten – och har i och med det åsidosatt sina plikter som advokat.

Utredningen visar dock inte på några andra överträdelser och övriga anmärkningar lämnas därmed utan bifall.


Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

d2022_0933.pdf

700 KB
Instans
Övriga instanser
Rättsområden
Legitimations- och disciplinärenden, Advokat, Straffprocess, Domare