Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Ingen misshandel under skolgårdsbråk – tonårsflicka agerade i nödvärnsexcess

Hovrätten ändrar tingsrättens bedömning och frikänner en 17-årig flicka som i samband med ett skolgårdsslagsmål sparkat en jämnårig klasskamrat när hon suttit ned på marken. 17-åringen har överskridit sin nödvärnsrätt, men har trott sig vara angripen av flera personer och har därför svårligen kunnat besinna sig.

Ingen misshandel under skolgårdsbråk – tonårsflicka agerade i nödvärnsexcess

En 17-årig flicka åtalades i Malmö tingsrätt för misshandel och våld mot tjänsteman. Åtalet kretsade dels runt ett bråk mellan 17-åringen och en jämnårig klasskamrat i februari 2020, dels runt händelser i samband med att polis i juni 2021 hämtade 17-åringen till förhör. 

Skolgårdsslagsmålet mellan flickorna hade delvis fångats på film – och denna utgjorde en central del i åklagarens bevisning. På filmen kan man se hur flickorna är inbegripna i handgemäng, där 17-åringen framstår som den mer drivande. Efter att klasskamraten hamnat i sittande ställning på marken och handgemänget avslutats kan man även se hur 17-åringen ger henne en spark i ansiktet och även efter det uppträder på ett aggressivt sätt. Sparken hade resulterat i rodnad, smärta och näsblod.

Flickorna lämnade i tingsrätten helt olika versioner kring upprinnelsen till bråket, som ostridigt haft koppling till en diskussion kvällen innan på en ”klasschatt”, men där båda flickorna gjorde gällande att den andra varit angripare.

I och med att det var oklart hur bråket startade ansåg tingsrätten att det fick godtas att 17-åringen varit den som blivit angripen – och att hon därför haft nödvärnsrätt. Att hon dragit den andra flickan i håret och eventuellt utdelat slag mot henne var också straffritt. Sparken i ansiktet hade dock utdelats när klasskamraten satt på marken och ett överhängande brottsligt angrepp inte längre förelåg. 17-åringen skulle därför fällas för misshandel.

Vid det andra tillfället skulle 17-åringen hämtas till förhör av polis, efter att ha uteblivit vid kallelse. Vittnesmål från från en kollega som varit med vid hämtningen styrkte enligt tingsrätten en poliskvinnas uppgifter om att flickan i samband med att poliserna kom in i hemmet hade gett poliskvinnan ett knytnävslag i ansiktet – innan flickan blivit nedtryckt på golvet. Att poliskvinnan fått en rodnad i ansiktet av slaget styrktes av fotografier från tillfället och 17-åringen skulle alltså även fällas för våld mot tjänsteman.

Påföljden bestämdes till 45 timmars ungdomstjänst. 17-åringen ålades även att betala 12 600 kronor till sin klasskamrat – samtidigt som slaget mot polisen inte ansågs tillräckligt allvarligt för att berättiga till kränkningsersättning.

Försvaret överklagade domen så vitt avser misshandelsdelen – och vinner nu gehör i Hovrätten över Skåne och Blekinge.

Vittnesuppgifterna i målet talar i någon utsträckning för att det är 17-åringen som har inlett bråket på skolgården. Försvaret har dock i hovrätten åberopat en film som skildrar en längre del av händelseförloppet än den som beaktades i tingsrätten. Filmen ger enligt hovrätten intrycket av att det är klasskamraten som, möjligen med hjälp av någon annan person, attackerar 17-åringen och trycker henne mot ett cykelställ och en parkerad cykel. Sammantaget kan försvarets nödvärnsinvändning inte heller framstå som obefogad.

En nödvärnshandling är bara straffbar om den med hänsyn till angreppets beskaffenhet, det angripnas betydelse och omständigheterna i övrigt är uppenbart oförsvarlig. Bedömningen ska här göras med hänsyn till de alternativ som har funnit för att undvika eller avvärja angreppet och den nödvärnsberättigade ska tillerkännas en ”relativt bred marginal” vid bedömandet av om nödvärnsrätten överskridits.

Händelseförloppet har varit mycket snabbt och sparken har utdelats i princip omedelbart efter att klasskamraten blivit sittandes på marken. Det kan därför inte anses ha funnits något sådant avbrott i angreppet som gjort att 17-åringens nödvärnsrätt upphört. Sparken har dock klart avvikit från vad som behövts för att i denna situation avvärja angreppet – även om den bara resulterat i förhållandevis lindriga skador. Våldsutövningen har därför varit uppenbart oförsvarlig och inte rymts inom nödvärnsrätten.

17-åringen har samtidigt berättat att hon uppfattade det som att hon blev angripen av fler än en person, att detta gjorde henne ”livrädd” och att hon utdelade sparken för att komma bort från situationen. Hennes uppfattning får enligt hovrätten visst stöd av filmen, som visar att stämningen på platsen varit upprörd och att flera personer befunnit sig alldeles i närheten av 17-åringen.

Mot denna bakgrund får situationen anses ha varit sådan att flickan svårligen kunnat besinna sig när hon sparkat klasskamraten. Våldsutövningen har därför utgjort så kallad nödvärnsexcess och ska med hänsyn till detta inte föranleda ansvar. Åtalet för misshandel ogillas därför nu ihop med klasskamratens skadeståndstalan. Påföljden justeras samtidigt till 35 timmars ungdomstjänst.


Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

b4415_21.pdf

1 MB
Instans
Hovrätterna
Rättsområden
Brott mot samhället, Brott mot person, Skola och utbildning, Åklagare, Polis, Påföljd