Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

HSAN återkallar legitimationen för misshandelsdömd läkare

En läkare som dömts för att ha misshandlat och hotat sin före detta sambo inför parets gemensamma barn förlorar legitimationen, beslutar Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Enligt läkaren agerade han i självförsvar men den förklaringen köper inte nämnden.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har anmält en i dag 62-årig läkare till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, och yrkat att hans legitimation ska återkallas. Grunden för yrkandet är att läkaren har dömts för misshandel och olaga hot mot sin före detta sambo.

Straffet blev villkorlig dom med 75 timmars samhällstjänst. Av hovrättens dom framgår bakgrunden till misshandeln var att läkaren hade tittat i sambons mobil och då funnit konversationer och filmer som gjorde honom mycket arg. Han vidarebefordrade konversationerna och filmerna till sambons vissa av sambons släktingar och skrev arga sms till en del av dessa. Därefter misshandlade han sambon inför parets tre gemensamma barn och ett av läkarens äldre barn som befann sig i huset. Han uttalade även att han skulle döda sambon.

Läkaren, som bestrider yrkandet, har i HSAN vidgått att det uppstod ”handgemäng” med den före detta sambon med anledning av materialet i hennes mobil. Han menar att han enbart agerade i självförsvar men att det är möjligt att han utdelat slag mot hennes huvud, ansikte och överkropp.

HSAN konstaterar inledningsvis att Högsta förvaltningsdomstolen har uttalat att i ett mål om återkallelse av läkarlegitimation kan en förvaltningsdomstol som regel utgå från den bedömning av omständigheterna som har gjort av allmän domstolen. Ansvarsnämnden utgår därför från att läkaren har gjort sig skyldig till misshandel mot sin tidigare sambo.

Det framgår av 8 kap. 3 § första stycket 2 patientsäkerhetslagen att en legitimation ska återkallas för en läkare som i eller utanför yrkesutövningen har gjort sig skyldig till ett allvarligt brott som är ägnat att påverka förtroendet för denne.

I förarbetena i patientsäkerhetslagen anges att det huvudsakliga syftet med återkallelseinstitutet när läkaren gjort sig skyldig till brottslighet som saknar samband med yrket är att värna om legitimationen som ”garantibevis” för att innehavaren är lämplig att utöva yrket.

Vidare anges i förarbetena att brott mot annans liv och hälsa kan vara ägnade att påverka förtroendet för den legitimerade. Dessutom krävs dock att brottsligheten i det enskilda fallet är att betrakta som allvarlig vid en helhetsbedömning.

Med hänsyn till omständigheterna vid läkarens brottslighet anser HSAN att det finns grund för att återkalla hans legitimation. Några särskilda skäl för att underlåta återkallelse föreligger inte.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

24.1-28894-2022.pdf

300 KB
Instans
Övriga instanser
Rättsområden
Legitimations- och disciplinärenden, Brott mot person, Anställning, uppsägning och avskedande, Förvaltningsrätt, Hälso- och sjukvårdsrätt, Tillstånd och tillsyn