Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Hovrätten borde ha hållit huvudförhandling i mål om jordbruksstöd

Hovrätten avgjorde ett mål om återbetalning av jordbruksstöd utan att hålla huvudförhandling. Högsta domstolen anser att det inte var obehövligt med huvudförhandling och återförvisar därför målet till hovrätten.

Jordbruksverket väckte talan i tingsrätten mot en enskild part med yrkande om att han skulle förpliktas återbetala delar av ett gårdsstöd som han hade fått för den jordbruksverksamhet som han tidigare hade bedrivit. Eksjö tingsrätt avgjorde målet utan att hålla vare sig sammanträde för muntlig förberedelse eller huvudförhandling. Käromålet bifölls. Även hovrätten avgjorde målet utan att hålla huvudförhandling trots att parten invänt mot det. Tingsrättens dom fastställdes.

Högsta domstolen anser att förhållandena sammantaget var sådana att en förhandling i hovrätten inte var obehövlig. Domstolen fäster vikt vid att parterna hade olika uppfattningar om de faktiska omständigheter som låg till grund för kravet, att personen processade utan ombud och att någon förhandling inte hölls heller i tingsrätten.

Högsta domstolen undanröjer därför hovrättens dom och återförvisar målet dit för ny prövning.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

HDT6912_22.pdf

1 MB
Instans
Högsta domstolen
Rättsområden
Civilprocess, Jordbruk och skogsbruk, Övrig offentlig rätt