Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

HFD: Tillhandahållande av psykiatriska utredningar inte sjukvård

Högsta förvaltningsdomstolen klargör att ett bolags tillhandahållande av neuropsykiatriska utredningar till bland annat vårdinrättningar inte omfattas av undantagen från skatteplikt för sjukvård, trots att den psykolog som är anställd av bolaget i huvudsak arbetar självständigt i egna lokaler. Två justitieråd är skiljaktiga och menar att tillhandahållandet utgör sjukvård.

Ett bolag som tillhandahåller neuropsykiatriska utredningar vände sig till Skatterättsnämnden, SRN, och ansökte om förhandsbesked. Bolaget, som har en anställd legitimerad psykolog, ville veta om dess tillhandahållande omfattas om undantag från skatteplikt för sjukvård.

Utredningarna innefattar bl.a. patientkontakt, anamnestagning, kontakter med pedagogisk personal, analys och sammanfattning av skattningsformulär, genomgång av information från förskola eller skola samt barn- eller skolhälsovård, psykologisk testning, initiering av diagnosdiskussion, bedömning, upprättande av utlåtande och återgivande av resultatet till patient, anhöriga, förskola eller skola.

Behandlingen utförs i beställarens lokal men det huvudsakliga arbetet sker i bolagets lokal. Tidsramen bestäms av beställaren och ersättning utgår med en fast summa per utredning. Vid utförandet av uppdrag ska bolaget följa beställarens rutiner och arbetsmetoder samt de dennes avtal med berörd region. Resultatet av utredningen används av beställaren eller sjukvården i övrigt för att patienten ska kunna erbjudas fortsatt psykiatrisk behandling.

SRN hänvisade till mervärdesskattelagen. Det följer av 10 kap. 6 § att sjukvård undantas från skatteplikt. Med sjukvård avses enligt 10 kap. 7 § första stycket åtgärder för att medicinskt förebygga, utreda eller behandla sjukdomar, kroppsfel och skador samt mödra- och förlossningsvård.

SRN fann att tillhandahållandet var momspliktigt. Nämnden beaktade att syftet med avtalen fick anses vara att en resurs med viss kompetens ska tillhandahållas så att köparen ska kunna fullgöra sin skyldighet i enlighet med det övergripande ansvar denne har för att patienterna får den vård som krävs enligt det uppdrag som köparen har.

Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, fastställer nu förhandsbeskedet.

Av utredningen framgår att psykologen vid utförandet av uppdraget använder vårdinrättningarnas lokal och material vid patientkontakter. Psykologen ska också följa vårdinrättningarnas direktiv samt rutiner och arbetsmetoder. Det är även vårdinrättningarna som har det övergripande ansvaret för vilka arbetsuppgifter som ska utföras och vilka patienter om ska få ta del av åtgärderna.

Enligt HFD talar dessa omständigheter för att psykologen ingår i respektive beställares organisation. Vidare får syftet med avtalen anses vara att bolaget ska tillhandahålla en resurs med en viss kompetens så att köparna ska kunna fullgöra sina skyldigheter enligt sina avtal med patienter och regionen. Bolagets tillhandahållanden utgör därför uthyrning av personal. Att psykologen arbetar självständigt under uppdragets utförande ändrar inte bedömningen.

Tillhandahållandena är alltså inte undantagna från skatteplikt enligt undantag för sjukvård.

Två justitieråd anser att bolagets tillhandahållanden utgör sjukvård och är därför skiljaktiga. Till skillnad från majoriteten bedömer minoriteten att psykologen inte kan anses ingå i beställarens organisation. De beaktar bland annat att psykologen arbetar självständigt och att ungefär 90 procent av arbetet utförs i andra lokaler än beställarens. 

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

7169-23.pdf

200 KB
Instans
Högsta förvaltningsdomstolen
Rättsområden
Avtalsrätt, Övrig affärsjuridik, Associationsrätt - aktiebolagsrätt, Mervärdesskatt, Förvaltningsrätt, Hälso- och sjukvårdsrätt