Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

HD avgör om klimataktivist gjorde olaga intrång i Volvo-butik

Var det olaga intrång när en klimataktivist dröjde sig kvar i en Volvo-butik i Stockholm? Det ansåg underinstanserna och nu ska Högsta domstolen besvara frågan om hur rekvisitet "obehörigen stannar kvar" i brottsbalken ska tillämpas i en situation som denna.

En nu 18-årig man åtalades olaga intrång för att tillsammans och i samförstånd med andra stannat kvar i Volvo Car Sverige Aktiebolags lokaler i centrala Stockholm utan att ha rätt till det. En förundersökningsledare vittnade i målet om att det kom uppgifter om att klimataktivister hade samlats i en allmän sammankomst utanför Volvos showroom i centrala Stockholm. Aktivister hade även tagit sig in i lokalen, där de hade satt sig ner och vecklat ut banderoller. De sjöng. Det var cirka femtio aktivister inne i lokalen initialt. Lokalen var då öppen för allmänheten, men förundersökningsledaren kunde inte se att det fanns några kunder i butiken. Personalen beslutade att stänga när det var en dryg timme kvar av öppettiden.

Polisen kommunicerade beslutet om stängning till var och en av aktivisterna. De uppmanade aktivisterna att omedelbart lämna lokalen och informerade dem om att de annars skulle rapporteras för olaga intrång. Cirka femton aktivister lämnade därefter frivilligt lokalen, medan övriga satt kvar. Några av dem hade även limmat fast sig i golvet.

Polisen gav aktivisterna cirka tio ytterligare minuter för att självmant lämna och när de inte gjorde det fattades beslut om att de skulle avlägsnas. I samband med avlägsnandet identifierades och fotograferades alla. Det hölls även förhör med dem innan de fick lämna platsen.

Den nu åtalade mannen lämnade inte lokalen förrän han bars ut av polisen. Stockholms tingsrätt konstaterade att mannen har vidgått att han valde att stanna kvar i lokalen sedan han av polis direkt anmodats att gå därifrån och således getts möjlighet att frivilligt lämna lokalen. I stället stannade han kvar tills han fick bäras ut av polis. Vid de förhållandena är det enligt tingsrättens uppfattning utan betydelse att kvarstannandet pågick under endast en begränsad tid och att förfarandet var lugnt och fredligt.

Även om avsikten med handlandet var att demonstrera mot klimatförändringarna får omständigheterna anses vara sådana att 18-åringen vid en samlad bedömning har handlat klandervärt. Han hade således obehörigen kvarstannat i lokalen. Han dömdes för olaga intrång till 30 dagsböter.

Invändningarna om nödvärn och demonstrationsfrihet vann inget gehör.

Svea hovrätt konstaterade att kvarstannandet har pågått under en inte helt kort tid. Även med beaktande av att 18-åringen och övriga som deltog i aktionen agerat fredligt fick kvarstannandet sammantaget anses ha skett obehörigen.

Tingsrättens dom stod därmed fast.

Högsta domstolen har nu meddelat prövningstillstånd i målet.  Domstolen trycker i sitt beslut bland annat på frågan om hur rekvisitet obehörigen stannar kvar i 4 kap. 6 § andra stycket brottsbalken ska tillämpas i en situation som den förevarande.



Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

B4926-23.pdf

1 MB
Instans
Högsta domstolen
Rättsområden
Brott mot samhället, Konstitutionell rätt, Ordning och säkerhet