Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Gymnasieelev får delvis rätt mot skola – två års avstängning oproportionerlig

En gymnasieelev som uppträtt hotfullt och våldsamt mot skolpersonal stängdes av från undervisningen i knappt två år. Förvaltningsrätten, vars resonemang kammarrätten instämmer i, gjorde bedömningen att avstängningstiden var oproportionerligt lång. Avstängningsperioden sätts därför ned till cirka ett år.

Rektor vid ett gymnasium i Ystad beslutade i augusti 2022 att med omedelbar verkan stänga av en elev från all undervisning i en vecka. Ystad kommuns skolchef beslutade därefter att förlänga avstängningen avseende återstoden av pågående kalenderhalvår och tre ytterligare kalenderhalvår, alltså till och med juni 2024.

Som skäl för beslutet angavs att eleven återkommande har varit våldsam och hotfull mot skolpersonal och handläggare inom socialtjänsten. Några formella varningar eller avstängningar har inte utfärdats, utan det har i stället ingåtts överenskommelser med vårdnadshavarna om att eleven ska vara hemma från skolan under tid då utredningar genomför. Polisanmälningar har däremot gjorts.

Gymnasienämnden i Ystads kommun fann att skolchefens beslut var uppenbart felaktigt eftersom denne saknat behörighet att fatta beslutet. Beslutet omprövades därför av nämnden, som dock gjorde samma bedömning som skolchefen i sak.

Trots att eleven inte tidigare blivit varnad eller avstängd ansåg Förvaltningsrätten i Malmö att det förelegat skäl för avstängningen.

Huvudregeln enligt 5 kap. 18 § samma lag är att en avstängning inte får sträcka sig längre än tre veckor. Avstängningen får dock förlängas till återstoden av pågående kalenderår och tre ytterligare kalenderår om det bedöms som nödvändigt med hänsyn till elevens uppträdande.

Av 5 kap. 6 § andra stycket skollagen framgår att en avstängning måste stå i rimlig proportion till sitt syfte och övriga omständigheter.

Det framgår att skolan har vidtagit åtgärder som varit otillräckliga. Åtgärderna har dock inte dokumenterats i formellt åtgärdsprogram i enlighet med skollagens bestämmelser.

”Förvaltningsrätten finner att även med beaktande av det behov av trygghet och studiero som skolpersonal och elever har rätt till i sin skolmiljö får beslutad avstängningsperiod anses alltför långvarig”, skrev domstolen.

Sammantaget ansåg rätten att avstängningstiden skulle avse höstterminen 2022 och ytterligare ett kalenderhalvår, det vill säga till och med juni 2023.

Kammarrätten i Göteborg delar förvaltningsrättens bedömning fullt ut och avslår kommunens överklagande.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

1314-23.pdf

800 KB
Instans
Kammarrätterna
Rättsområden
Legitimations- och disciplinärenden, Skola och utbildning, Förvaltningsrätt, Kommunalrätt, Ordning och säkerhet