Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Fyra ungdomar döms för trippelmord med nätverkskoppling i Tullinge och Västberga

Två pojkar, en flicka och en 22-åring, döms för sin inblandning i morden på tre personer och mordförsök gentemot ytterligare sju personer, varav fem barn. Den då 16-årige skytten döms till fängelse i 12 år och den 15-årige anstiftaren till fängelse i 10 år. Den då 15-åriga flickan döms till sluten ungdomsvård. Tingsrätten kommer fram till att gärningarna har nätverkskopplingar.

Under natten den 12 oktober 2023 och natten den 13 oktober 2023 dödades tre personer och två vuxna och fem barn utsattes för mordförsök i sina hem. Idag meddelades domen i Södertörns tingsrätt.

Den 17-årige pojken åtalades för tre mord och sju fall av mordförsök. Han hade natten den 12 oktober skjutit med ett automatvapen genom altandörren till en bostad. I bostaden bodde ett par med sina två barn. Pappan träffades av skotten och avled. Mamman befann sig på övervåningen och skytten avlossade flera skott mot henne när hon höll sin yngsta dotter i famnen. Två skott träffade henne i ryggen och orsakade livshotande skador och ett skott skadade dottern. Även den andra dottern befann sig i bostaden. Döttrarna var vid händelsen två respektive fem år gamla.

Natten den 13 oktober sköt 17-åringen med automatvapen genom altandörren till en annan bostad. I bostaden befann sig en mamma och hennes tre döttrar, döttrarnas mormor samt en ytterligare kvinna. Hon sköts ihjäl på nedervåningen med flera skott. Mormodern sköts ihjäl på övervåningen. Mamman och hennes tre döttrar klarade sig emellertid oskadda, då de befann sig i ett annat rum på övervåningen. Döttrarna var vid händelsen nio, sju respektive fyra år gamla.

I målet åtalades även en 16-årig flicka för medhjälp och grovt vapenbrott. Hon hade hämtat och transporterat automatvapen, ammunition och magasin. En 22-årig man åtalades för medhjälp och grovt vapenbrott. Han hade betalat för taxiresor till och från mordplatsen. Tingsrätten fann att deras åtgärder varit nödvändiga förutsättningar för att gärningarna skulle kunna genomföras.

En 16-årig man åtalades för anstiftan och försök till mord. Morden skedde på uppdrag av honom.

Samtliga ungdomar förnekade inblandning i skjutningarna.

Gärningarna hade koordinerats genom Signal, som är en krypterad kommunikationsapp. Konton i Signal baseras på telefonnummer. Signalkonton gick i förevarande fall att knyta till de fyra ungdomarnas telefoner, som togs i beslag i samband med gripandet. I flera utredningar har polisen kunnat konstatera att brottsliga gärningar som har koppling till konflikten inom Foxtrot har koordinerats via Signal.

Tingsrätten konstaterar att det inte är klarlagt vilka motiv som har funnits för att genomföra gärningarna. Det finns enligt tingsrätten ett flertal omständigheter som talar för att gärningarna har en koppling till kriminella nätverk och den interna konflikten inom Foxtrot. Dels innehållet i Signal-konversationerna, dels då gärningarna planerats och organiserats på ett sätt som har stora likheter med de karakteristiska drag som polisen har redogjort för förekommer inom Foxtrot.

Gällande motiven konstateras att pappan i en av familjerna hade en halvbror med kopplingar till Zeronätverket. Även kring den andra familjen fanns ett rykte om koppling till en högt uppsatt person i ett annat nätverk, som hade samma efternamn som familjen.

Gällande bevisning har bland annat följande framkommit. I den 16-åriga flickans mobil påträffades vidare ett par korta videor, där hon och den 16-årige pojken hanterar automatvapen. Hon hade även nämnt vapnet på Snapchat. Det hade även i den 16-årige och 17-årige pojkens mobiler funnits filmer där ett föremål liknande ett automatvapen hanteras. I flickans telefon fanns sökningar på mordoffrens adresser. Taxibokningarna skedde via Uber och betalades av den 22-årige mannen, vilket syns på hans bankkonto.

På patroner på brottsplatsen återfanns DNA från skytten, den 16-åriga flickan och den 16-årige pojken. Skytten och 16-åringen hade senare sökt på nyheter avseende en av adresserna. Hemma hos skytten återfanns kläder med spår från tändsatspartiklar. Vidare fanns omfattande övervakningsmaterial och konversationer från Signal.

Den 17-årige pojken som genomförde dåden döms för tre mord och sju mordförsök till fängelse i 12 år. Han var vid händelsen 16 år gammal. Den 16-årige pojken, som vid tidpunkten för gärningarna var 15 år, planerade skjutningarna. Han döms till fängelse i 10 år för anstiftan. Lagen förbjuder att döma ut livstidsstraff för dem båda, på grund av deras låga åldrar.

22-åringen som betalat för taxiresorna döms för medhjälp till morden och mordförsöken till fängelse i 16 år.  Den 16-åriga flickan, som vid tidpunkten var 15 år gammal, döms till sluten ungdomsvård i två år och två månader för medhjälp. Samtliga döms även för grovt vapenbrott. 

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

B 15631-23.pdf

10 MB
Instans
Tingsrätterna
Rättsområden
Brott mot person, Påföljd