Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Friad från krock och rattfylleri – tramadol kan ha orsakat krampanfall

En bilförare som intagit läkemedlet tramadol och gjort en burn-out för att sedan kraftigt accelerera till hög hastighet och kollidera med två betongfundament frias i hovrätten. Han kan nämligen ha drabbats av ett krampanfall vilket han inte visste att ett intag av tramadol skulle kunna leda till.

Den 34-årige mannen åtalades för grov vårdslöshet i trafik och grovt rattfylleri. Han ska påverkad av det narkotikaklassade läkemedlet tramadol ha slirat kraftigt med däcken på en personbil i Malmö medan fordonet stått still (så kallad burnout) för att sedan kraftigt accelerera till hög hastighet och kollidera med två betongfundament och därigenom orsakat en trafikolycka.

Han dömdes för bådas brotten till villkorlig dom och samhällstjänst 100 timmar i Malmö tingsrätt. Rätten avfärdade mannens påstående att han på grund av den höga tramadolhalten i sin kropp drabbats av ett krampanfall som orsakade olyckan.

Tingsrätten ansåg dock att det kan uteslutas att ett krampanfall skulle kunna orsaka både en så kallad burn-out vid stoppet vid rödljuset och att fordonet därefter kraftigt accelererades framåt, eftersom ett sådant framförande av en personbil kräver flera samordnade handlingar, vilka således måste ha skett medvetet. Det är därför visat att uppsåtligen har framfört sitt personbil på ovan beskrivet sätt.

Den tilltalade mannen åberopade i Hovrätten över Skåne och Blekinge ett rättsmedicinskt utlåtande från två överläkare, journalanteckningar, förteckningar över utskrivna mediciner, provsvar från covid-19-test och brev med diagnos. På den tilltalades begäran hölls vittnesförhör i hovrätten med en av överläkarna.

Hovrätten konstaterar att mannen efter händelsen vårdades på akutavdelning. I hans journal från besöket har en läkare antecknat att hon hade diskuterat patienten med en neurolog och hon har därefter antecknat ”[t]rots allt mest sannolikt med tramadolutlöst kramp med tanke på Laktat på 10 och U-tox fynd.”

I sitt rättsmedicinska utlåtande har två överläkare återgett denna journalanteckning och vidare angett att det även i den så kallade epikrisen författad av en doktor den 3 april 2021 anges att trolig orsak till olyckan är krampanfall.

Överläkarna har i sitt utlåtande bedömt att det inte kan uteslutas att den uppmätta nivån av tramadol om 1,9 mikrogram per gram blod den 31 mars 2021 lett till krampanfall och medvetslöshet och därmed orsakat trafikolyckan. De har vidare förklarat att de tvärtom håller för troligt att så varit fallet. En av överläkarna har bekräftat denna uppfattning vid vittnesförhöret med honom.

Det finns alltså utredning som talar för att orsaken till mannens körsätt var att han drabbades av krampanfall. Åklagaren har invänt att körsättet inte kan ha orsakats av ett krampanfall eftersom ett sådant framförande kräver flera samordnade handlingar.

Det finns dock ingen utredning i målet som ger stöd för detta. Sammanfattningsvis finns det alltså utredning som talar för att förarens slirande och acceleration orsakades av att han drabbades av ett krampanfall. Utredningen ger inte stöd för att föraren skulle varit medveten om att intag av tramadol skulle kunna leda till krampanfall. Åklagaren har därmed inte styrkt att mannen hade uppsåt till att slira och accelerera kraftigt. Han ska därför frikännas från åtalet för grov vårdslöshet i trafik.

På motsvarande sätt ska han frias från grovt rattfylleri.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

b863_23.pdf

2 MB
Instans
Hovrätterna
Rättsområden
Trafikbrott, Hälso- och sjukvårdsrätt, Trafik och fordon, Påföljd