Kvinnan åtalades för fem fall av bidragsbrott då hon, enligt åtalet, har till Försäkringskassan lämnat oriktiga uppgifter i ansökan om tillfällig föräldrapenning genom att uppge att hon avstått från arbete för vård av barn trots att hon arbetat eller haft semester.
Kvinnan har bestritt ansvar för brott då hon inte lämnat felaktiga uppgifter till Försäkringskassan eller agerat med uppsåt eller grovt vårdslöst.
Göteborgs tingsrätt ansåg det genom den framlagda utredningen och kvinnans uppgifter utrett att hon vid de fem tillfällen som åklagaren påstått ansökt om och beviljats ersättning för att vara hemma för vård av barn. Hon har intygat på heder och samvete att uppgifterna hon lämnat varit riktiga. Av underlaget som Försäkringskassan begärt in från kvinnans arbetsgivare vid tidpunkten framgår det att hon vid de fem tillfällena arbetat eller haft semester.
Kvinnan har berättat att hon lämnade felaktiga uppgifter till sin arbetsgivare, men att hon aldrig lämnade felaktiga uppgifter till Försäkringskassan.
Tingsrätten bedömde dock att kvinnan lämnat felaktiga uppgifter till Försäkringskassan om att hon var hemma för vård av barn. Agerandet orsakade fara för att tillfällig föräldrapenning felaktigt skulle betalas ut. Hon hade därför i objektiv mening gjort sig skyldig till bidragsbrott.
Utifrån hennes berättelse kunde det dock inte anses styrkt att hon agerat med avsikt och det kan inte heller bedömas som att hon agerat med likgiltighetsuppsåt. Att på det sätt som kvinnan gjort lämna olika uppgifter till sin arbetsgivare och Försäkringskassan får dock anses vara grovt oaktsamt.
Gärningarna var därmed att betrakta som vårdslöst bidragsbrott. Av åklagarens rättsliga vägledning, RäV 2021:8 s. 19, framgår att belopp under 6 000 kronor som utgångspunkt ska bedömas som mindre allvarliga. I de aktuella fallet överskrider ingen av de felaktiga utbetalningarna denna gräns. Det finns inte heller i övrigt några omständigheter som talar mot att bedöma gärningarna som mindre allvarliga. Mot denna bakgrund skulle åtalet ogillas.
Hovrätten för Västra Sverige konstaterar att uppgifterna till Försäkringskassan vid samtliga tillfällen har visat sig vara felaktiga, efter kontroll hos kvinnans arbetsgivare. Dagen för ansökan som gjordes den 31 augusti 2021 hade kvinnan semester, vilket innebär att hon inte avstod från arbete för vård av sjukt barn. Hon var inte heller borta från sitt arbete under någon av de dagar som hon har angett i sina ansökningar under perioden 2 september-30 december 2021. Kvinnan har ansökt om föräldrapenningarna i nära anslutning till anspråksdagarna, vilket motsäger att de felaktiga uppgifterna skulle ha utgjort misstag från hennes sida. Det förtjänar också att nämnas att Försäkringskassan i sin brottsanmälan har påtalat att myndigheten riktade ett återkrav mot kvinnan år 2018 på grund av felaktigt utbetald tillfällig föräldrapenning. Hennes nu aktuella felaktiga uppgifter kan därför svårligen förklaras med att hon har varit okunnig om regelverket på området.
De ovan angivna omständigheterna leder hovrätten till slutsatsen att kvinnans oriktiga uppgifter i ansökningarna har utgjort resultatet av ett uppsåtligt agerande från hennes sida, åtminstone i form av likgiltighet.
Kvinnan döms för fem bidragsbrott till villkorlig dom och 40 dagsböter.