Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Döms för allmänfarlig vårdslöshet efter korvkokning

En kvinna döms för allmänfarlig vårdslöshet sedan hon kokat korv och glömt stänga av plattan. Hovrätten konstaterar att kvinnan orsakat en torrkokning, vilket i sin tur lett till att det utöver branden i kastrullen med rökutveckling funnits en konkret fara för vidare brandspridning.

Den 54-åriga kvinnan från Orsa åtalades för allmänfarlig vårdslöshet sedan hon, enligt åtalet, av oaktsamhet vållat brand och fara för brand, som inneburit fara för annans liv eller hälsa eller omfattande förstörelse av egendom. Oaktsamheten bestod i att kvinnan i sin bostad i ett flerfamiljshus har lämnat en kastrull på spisen utan tillsyn, vilket medfört så kallad torrkokning och att brand uppstått i kastrullen med rökutveckling och risk för brandspridning till följd.

54-åringen erkände gärningen vilket ansågs vinna stöd av utredningen i övrigt. Påföljden bestämdes i Mora tingsrätt till 60 dagsböter.

Svea hovrätt gör samma bedömning och noterar att enligt utlåtandet från brandkåren var det brand i en kastrull och lättare rökskador i startbrandscellen. Vidare fanns risk för brandspridning inom brandcellen och upp i fläkten samt vidare spridning via ventilationssystemet till andra brandceller med risk för människors liv och hälsa.

Hovrätten konstaterar att 54-åringen orsakat en torrkokning, vilket i sin tur lett till att det utöver branden i kastrullen med rökutveckling funnits en konkret fara för vidare brandspridning i resten av lägenheten och i fastigheten. Detta har i sin tur inneburit en konkret fara för annans liv eller hälsa eller omfattande förstörelse av egendom. Kvinnan ska därför dömas för allmän farlig vårdslöshet till dagsböter på sätt tingsrätten har bestämt.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

B9983_22.PDF

200 KB
Instans
Hovrätterna
Rättsområden
Brott mot samhället, Påföljd