Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Chefs-JO kritiserar sjukhus – tvångsvårdade patienter förväxlades under fem år

Under fem års tid förväxlade Akademiska sjukhuset i Uppsala två tvångsvårdade patienters personuppgifter vilket fick till följd att chefsöverläkarens ansökningar om särskild utskrivningsprövning till förvaltningsrätten innehöll fel persons psykosociala historik. Sjukhuset förtjänar allvarlig kritik för det inträffade, konstaterar Chefsjustitieombudsmannen.

I en anmälan till Justitieombudsmannen, JO, framfördes kritik mot Akademiska sjukhuset inom Region Uppsala.

När en person vårdas med stöd av lagen om rättspsykiatrisk vård, LRV, är chefsöverläkaren skyldig att med vissa tidsintervall anmäla frågor om särskild utskrivningsprövning till förvaltningsrätten för prövning. Läkaren har också möjlighet att ansöka hos domstolen om exempelvis permissioner.

Av anmälan framgick att chefsöverläkare under perioden 2017–2022 hade lämnat uppgifter till förvaltningsrätten om en mans psykosociala historik som i själva verket avsåg en annan persons historik. Detta berodde på att patienternas personuppgifter hade förväxlats av sjukhuset. Förvaltningsrätten hade alltså baserat sin utskrivningsprövning under fem års tid på felaktigt underlag.

Sjukhuset yttrade sig över anmälan och förklarade att uppgifterna förväxlades i ansökan till förvaltningsrätten i juni 2017. Den felaktiga informationen fördes därefter vidare till samtliga kommande ansökningar och anmälningar till förvaltningsrätten fram till att felet uppdagades. Misstaget berodde sannolikt på den mänskliga faktorn.

Sjukhuset bedömde dock att förväxlingen sannolikt inte hade lett till att LRV-vården förlängts eller påverkat friförmåner.

Chefs-JO kritiserar nu sjukhuset för det inträffade.

Även om det stämmer att LRV-vården inte förlängdes eller om friförmåner påverkats är situationen ytterst allvarlig. Det är anmärkningsvärt att felet kunde uppstå men ännu mer uppseendeväckande att ingen av de inblandade läkarna upptäckte misstaget under fem års tid. Vidare är det oacceptabelt att uppgifterna – som är sekretesskyddade – har lämnats till förvaltningsrätten.

Sammantaget förtjänar sjukhuset allvarlig kritik för förväxlingen.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

4763-2023.pdf

200 KB
Instans
Övriga instanser
Rättsområden
Tvångsvård m.m., Förvaltningsrätt, Hälso- och sjukvårdsrätt, Offentlighet och sekretess, Folkbokföring, namnfrågor m.m., Socialrätt, Personuppgifter och integritet