Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Bärföretagare döms för grov människoexploatering till fängelse

I både tingsrätten och hovrätten döms de två bärföretagarna för grov människoexploatering, sedan de rekryterat cirka 150 bärplockare från Thailand som sedan inte fått utlovade löner och arbetsförhållanden. Utnyttjandet pågick under två månader. De döms till fängelse i 2,5 år och ska betala skadestånd till bärplockarna.

Tingsrätten dömde två bärföretagare för grov människoexploatering. Hovrätten fastställer tingsrättens dom och dömer därmed de två bärföretagarna för nio fall av grov människo-exploatering till fängelse i två år och sex månader. Bärföretagarna ska också betala skadestånd till målsägandena.

Inför bärsäsongen 2023 rekryterade de två bärföretagarna genom sitt bolag cirka 150 bärplockare via ett samarbetsföretag i Thailand. Bärplockarna hade utlovats minimilön enligt svenskt kollektivavtal och arbete åtta timmar om dagen med två lediga dagar i veckan. De skulle få övertidsersättning och ersättning för obekväm arbetstid. Väl i Sverige arbetade bärplockarna mycket långa dagar för att kunna betala tillbaka de skulder som de ådragit sig för att komma till Sverige. Arbetsförhållandena var dåliga och de utlovade löneutbetalningarna kom inte. Först sedan polisanmälan skett i slutet av anställningsperioden fick bärplockarna en mindre del utbetald.

I likhet med tingsrätten anser hovrätten att de två bärföretagarnas agerande innebar att de genom såväl vilseledande som utnyttjande av bärplockarnas svåra situation förmådde dem att arbeta under villkor som var uppenbart orimliga både i fråga om lön och arbetstid. Enligt hovrätten har de två bärföretagarna inte haft någon avsikt att betala bärplockarnas rätta löner, ersättningar för övertid eller ersättningar för obekväm arbetstid. Det är uppenbart att syftet varit att gagna den egna verksamheten ekonomiskt på bärplockarnas bekostnad. Utnyttjandet pågick i över två månader och bärplockarna var under viss del av tiden frånhända sina passhandlingar.

Åklagaren yrkade i första hand att bärföretagarna skulle dömas för människohandel men hovrätten delar inte den bedömningen.

- Bärplockarna har inte exploaterats i tvångsarbete eller verksamhet som inneburit nödläge för dem varför det inte varit fråga om människohandel. Däremot har de två bärföretagarnas agerande gentemot bärplockarna inneburit ett sådant angrepp på deras personliga integritet att det ska bedömas som grov människoexploatering, som åklagaren påstått i andra hand, säger hovrättsrådet som var ordförande i målet.

Påföljden bestäms till fängelse i två år och sex månader för båda företagarna. De ska också betala skadestånd till de nio bärplockarna. Skadestånden avser ersättning för kränkning samt utebliven lön. Skadeståndet för kränkning uppgår till 80 000 kronor och totalt uppgår skadeståndet till cirka 200 000 kronor per person.

Hovrätten gör två ändringar i tingsrättens dom. Det gäller dels näringsförbudets längd för de två bärföretagarna, dels värdeförverkandets storlek. Näringsförbudets längd sätts ner från 7 år till 5 år och värdeförverkandet från 4 441 717 kronor till 3 392 503 kronor.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

B 835-24.pdf

20 MB
Instans
Hovrätterna
Rättsområden
Övrig arbetsrätt, Brott mot samhället, Brott mot person, Arbetsmiljö, Övrig migrationsrätt, Påföljd