Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Avbröt utrikesministern – döms till 30 dagsböter

En kvinna som skrikit slagord mot Israel under utrikesministerns tal vid den utrikespolitiska debatten i riksdagen i februari i år döms för störande av förrättning. Visserligen var hennes agerande inte långvarigt men domstolarna konstaterar att talmannen fick avbryta utrikesministern och debatten stördes.

En 25-årig kvinna åtalades för störande av förrättning då hon, enligt gärningsbeskrivningen, genom oljud stört en pågående utrikespolitisk debatt i Sveriges riksdag som är en statlig förrättning.  Av åklagarens bevisning har i huvudsak följande framkommit: Från kl. 9.00 den 14 februari 2024 hölls det utrikespolitisk debatt i riksdagens plenisal. Utrikesminister Tobias Billström höll det inledande anförandet. Av åberopade filmer från övervakningskameror och mobilkamera samt film-pm har följande framkommit. Strax efter klockan 9.10 kom 25-åringen in på åhörarläktaren till riksdagens plenisal.

De personer som kom in tillsammans med 25-åringen blev anvisade platser av ordningsvakterna. På väg mot anvisad plats vände sig kvinnan ned mot plenisalen och ropade. För att förstärka ljudet satte hon sina händer till sidan av munnen. Ordningsvakterna uppmärksammade agerandet och inom ett tiotal sekunder var de framme vid henne och ledde ut henne ur lokalen. Av de ljudinspelningar som Stockholms tingsrätt finns har framkommit att 25-åringen ropat högt och riksdagens talman Andreas Norlén uppgav att det var en störning på läktaren.

25-åringen uppgav att hon kom själv till riksdagen för att lyssna på den utrikespolitiska debatten. Hon är mycket intresserad av politik och studerar politiska ämnen. På väg till den anvisade sittplatsen hörde hon

Tobias Billström säga att Israel agerade enligt folkrätten och den internationella humanitära rätten. Hon blev mycket upprörd och spontant kom det för henne att protestera mot det sagda genom att ropa. Hon skrek ”Hur kan du stå för det här? Israel begår ju folkmord. Hur kan du stå för det här? Barn dödas, 13 000 barn dödas. Hur kan du stå för det här Billström? Du dödar barn!” Det hela var över på under tio sekunder.

Stockholms tingsrätt vars dom Svea hovrätt fastställer konstaterade att om någon genom våldshandling eller oljud eller på annat dylikt sätt stör eller söker hindra, såvitt nu är i fråga, en statlig förrättning döms för störande av förrättning.

En utrikespolitisk debatt i riksdagen är en sådan statlig förrättning som avses i bestämmelsen. Den typ av störning som är straffbar är bland annat oljud.

Normalt måste rop och annat larm eller oväsen anses som oljud, särskilt vid lugnare sammanträden, så som i riksdagen.

Som HD påpekat har åhörare har ingen yttranderätt i riksdagens kammare och de som uppträder störande får utvisas genast. Om oordning uppstår bland åhörarna, får talmannen utvisa samtliga åhörare. För att kammaren ska kunna fungera i en parlamentarisk och representativ demokrati förutsätts att åhörare följer de ordningsregler som har fastställts. Kammarens sammanträden genomförs i regel under lugna förhållanden. Detta påverkar både bedömningen av vad som kan betecknas som oljud och vad som krävs för att förrättningen ska anses ha blivit störd. (Se NJA 2023 s. 583 med där gjorda hänvisningar.)

Att förrättningen stördes i nu aktuellt fall har, framhöll tingsrätten, framgått genom att Andreas Norlén fått avbryta talaren och påpeka att det finns ett störande moment på läktaren. Även om 25-åringens agerande, genom att skrika ner i plenisalen, inte varit särskilt långvarigt har hennes tilltag stört riksdagsledamöternas debatt. Att störningen inte pågick under längre tid eller blev mer omfattande var på grund av att ordningsvakterna mycket snabbt ingrep. Det har inte framgått att den tilltalade självmant valde att upphöra med sitt agerande.

Sammantaget ansåg tingsrätten att kvinnan stört riksdagsdebatten med oljud på ett sådant sätt att hon skulle dömas för störande av förrättning. Påföljden bestämdes till 30 dagsböter.

Svea hovrätt fastställer alltså domen.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

B7316-24.pdf

900 KB
Instans
Hovrätterna
Rättsområden
Brott mot samhället, Tryck- och yttrandefrihet, Ordning och säkerhet