Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

48-åring slipper fängelse för knivbrott efter fisketur

En 48-årig man som till polisen uppgett att han bar kniv i självförsvarssyfte slipper fängelse för grovt brott mot knivlagen. Hovrätten tror i motsats till tingsrätten på mannens berättelse om att han varit ute och fiskat och glömt lägga undan kniven.

48-åringen åtalades för brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål, grovt brott enligt 1 § 1 st och 4 § 3 st lagen (1988:254) om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål då han haft en kniv på allmän plats trots att det inte var befogat. Det hände kvällen/natten mellan den 20 januari 2023 och den 21 januari 2023 vid en promenad genom centrala Kristianstad in på Kongens Pub på Tivoligatan 12 i Kristianstad. Efter att ha avvisats av nöjesställets ordningsvakter har en av dessa upptäckt kniven i jackfickan.

Enligt åklagaren bör brottet bedömas som grovt dels eftersom det rör sig om en kniv av särskilt farlig typ; nämligen en stilett, dels eftersom stiletten medförts lättåtkomlig vid promenad genom centrala Kristianstad och in på ett nöjesställe. Mannen var dessutom vid tillfället alkoholpåverkad och på grund av detta och/eller sitt uppförande avvisades han av vakter och omhändertogs även med stöd av LOB.

Kristianstads tingsrätt ansåg det utrett att 48-åringen på tid och plats åklagaren angett innehaft en kniv i sin jacka. Den första frågan tingsrätten hade att pröva var om mannen uppsåtligen innehaft kniven.

Mot bakgrund av vittnesuppgifter godtog rätten att mannen varit på fisketur i januari. Hans uppgifter om varför han haft kniven i sin besittning framstår emellertid, menade rätten, som märkliga i ljuset av vad han berättat om kniven när han omhändertogs av polisen. Av vittnesuppgifter från en polis har nämligen framkommit att 48-åringen sagt att han haft kniven i självförsvarssyfte. Den tilltalades invändning om att han sa det för att han var arg på polisen framstår, enligt rätten, som en efterhandskonstruktion.

Slutligen har mannens uppgifter vid huvudförhandlingen i vissa delar skiljt sig från de han lämnat i polisförhör. Han har nämligen i sitt polisförhör sagt att fisketuren var för flera veckor sedan, att han har kniven när han fiskar och att han hade en kniv i fiskelådan. Sammantaget ansågs hans invändning om att han inte kände till kniven motbevisad.

Med hänsyn härtill och de omständigheter under vilka kniven påträffats kan innehavet av kniven inte anses befogat. Gärningen bedömdes inte som ringa. Nästa fråga var då om brottet var att rubricera som grovt.

Sedan den 1 juli 2022 gäller att om brott mot knivlagen är uppsåtligt och grovt döms till fängelse lägst sex månader och högst två år. Tingsrätten ansåg brottet vara grovt och dömde 48-åringen till sex månaders fängelse.

Hovrätten över Skåne och Blekinge konstaterar att 48-äringen utförligt berättat hur han stoppade ned kniven i jackan när han skulle åka och fiska men att han sedan glömde bort att kniven låg kvar när han tog med samma jacka till Kristianstad. Hans berättelse är inte sådan att den kan lämnas utan avseende.

Tvärtom får den stöd av de uppgifter som två vittnen lämnat. Den omständighet att den tilltalade i samband med att polisen kom till platsen uppgav att han innehade kniven i självförsvarssyfte är i viss mån besvärande för honom, men han har lämnat en rimlig förklaring till att han sade så. Inte heller påverkas uppsåtsbedömningen av att han vid tingsrätten ändrade sin uppgift om när fisketuren ägde rum.

Sammantaget är det inte styrkt att 48-åringen innehaft kniven med uppsåt. Däremot får hans handlande anses oaktsamt och kan med hänsyn till omständigheterna inte anses som ringa. Han ska därför dömas för oaktsamt brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål. Påföljden bör bestämmas till 50 dagsböter.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

b2442_23.pdf

2 MB
Instans
Hovrätterna
Rättsområden
Brott mot samhället, Påföljd