Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

38-åring ansågs för gammal för IVF-behandling – men kammarrätten undanröjer

Den då 38-åriga kvinnans ansökan om provrörsbefruktning nekades då hon ansågs vara för gammal för behandlingen. Förvaltningsrätten ansåg att det inte fanns lagstöd för att endast beakta åldern men inte övriga omständigheter – beslutet upphävdes därför. Kammarrätten undanröjer dock domen och det underliggande beslutet eftersom målet inte kan prövas.

Sahlgrenska Universitetssjukhusets Reproduktionsmedicin beslutade i oktober 2023 att avslå en kvinnas ansökan om provrörsbefruktning eftersom hon hade fyllt 38 år när hon ställde sig i kö för donationsbehandling. Socialstyrelsen valde att inte ändra sjukhusets beslut.

Förvaltningsrätten i Stockholm hänvisade till 7 kap. 5 § lagen om genetisk integritet m.m., LGI. Av bestämmelsen framgår att en läkare vid behandling som innebär befruktning utanför kroppen ska pröva om det med hänsyn till vissa förhållanden är lämpligt att behandlingen äger rum. Vägras behandling kan den enskilde begära att Socialstyrelsen prövar frågan.

Domstolen konstaterade att det varken framgår av lagtext, förarbeten eller praxis att det finns någon åldersgräns för provrörsbefruktning. Åldern är endast en av de faktorer som ska vägas in bedömningen, och någon sådan prövning har inte gjorts. Målet ska därför visas åter till Socialstyrelsen.

Kammarrätten i Stockholm framhåller att Socialstyrelsen genom SOSFS 2009:32 har angett hur en särskild prövning enligt 7 kap. 5 § LGI ska gå till. Där framgår bland annat att det ska delta en läkare och en yrkesutövare med beteendevetenskaplig kompetens. Den särskilda prövningen ska innehålla samtal och det ska ges individuellt anpassad information om resultatet av prövningen. Anses behandlingen inte vara lämplig ska ställningstagandet motiveras.

Av utredningen framgår att kvinnan genom egenremiss sökt vård hos sjukhuset. En specialistläkare meddelade henne att hon inte kunde få hjälp med sin vårdbegäran eftersom hon fyllt 38 år. Därefter återkom hon till kliniken med en begäran om att få en särskild prövning enligt LGI och kliniken meddelade då via 1177 hon behöver uppfylla ålderskraven.

Enligt kammarrätten står det klart att sjukhuset inte har gjort en sådan prövning som föreskrivs i 7 kap. 5 § LGI. Det fanns då inte någon lämplighetsfråga enligt den lagen för Socialstyrelsen att pröva. Styrelsen borde därför ha avvisat kvinnans överklagande.

Förvaltningsrättens dom och Socialstyrelsens beslut undanröjs därför.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

2015-24.pdf

900 KB
Instans
Kammarrätterna
Rättsområden
Övrig familjerätt, Förvaltningsrätt, Hälso- och sjukvårdsrätt, Adoption och föräldraskap, Tillstånd och tillsyn