Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

22-åring som inte betalade hyran på drygt ett halvår förlorar lägenhet

Hyresgästen hade vid sammanträdet i hyresnämnden i december inte betalat hyran sedan i maj. Hon förklarade att hon mått dåligt, men hyresnämnden framhöll att förklaringen inte gjorde försummelsen ursäktlig i lagens mening. Hyresvärdens upphörsyrkande bifalls.

En hyresgäst hade vid sammanträdet i Hyres- och arrendenämnden i Malmö i december 2023 inte betalat hyran sedan maj samma år. Hyresskulden uppgick till 60 352 kronor.

Hyresvärden yrkade att hyresavtalet ska anses ha upphört den 30 november 2023 och att hyresgästen ska avflytta från lägenheten i Ystad. Grunden för detta var hyresgästens försumlighet med betalning av hyran.

Hyresgästen anförde att hon inte betalat hyran för att gon inte mått så bra, men att hon i december fått läkarhjälp och nu har kontakt med socialtjänsten. Hon hade fast anställning sedan december 2022 men hade även andra skulder, varför Kronofogden tog halva hennes lön.

En av hyresgästens viktigaste förpliktelser gentemot hyresvärden är att betala hyran i rätt tid. Upprepade förseningar med hyresbetalningarna anses i regel innebära att hyresgästen anses ha åsidosatt sina skyldigheter i så hög grad att hyresavtalet inte skäligen ska förlängas, 12 kap. 46 § första stycket 2 p jordabalken.

Den förklaring som kvinnan lämnat om orsaken till försumligheten gör den inte enligt lagens mening ursäktlig. Hon hade åsidosatt sina förpliktelser i så hög grad att avtalet inte skäligen bör förlängas. Hyresvärdens upphörsyrkande bifölls därför. Svea hovrätt gör samma bedömning som hyresnämnden.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

h16574_23.pdf

900 KB
Instans
Hovrätterna
Rättsområden
Bostadshyra - förlängning